Zovko: Usvajanje instrumenta IPA III sljedećeg tjedna je ključno za budućnost zapadnog Balkana

Bruxelles, 10. rujna 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovat će sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Nakon dogovora postignutog s Vijećem u lipnju, zastupnici će raspravljati i usvojiti novu generaciju Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), kojim se financira pristupni proces i provedba reformi u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima na zapadnom Balkanu i Turskoj. Novi instrument, vrijedan preko 14 milijardi eura, najvažniji je financijski alat EU-a za potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana. Kao suizvjestiteljica za instrument, zastupnica Željana Zovko pregovarala je u ime Europskog parlamenta o novoj uredbi s Komisijom i Vijećem. Uspjela je uključiti pojačanu ulogu Europskog parlamenta u pretprogramiranje sredstava te povećanu vidljivost i uvjetovanost politike proširenja. Zovko će nakon plenarne rasprave i usvajanja instrumenta IPA III sudjelovati na svečanosti potpisivanja istoimene uredbe između Parlamenta i Vijeća.

Rujanska plenarna sjednica tradicionalno je obilježena godišnjim govorom predsjednice Komisije o stanju Europske unije. Ursula von der Leyen u srijedu će predstaviti rezultate rada Komisije u prošloj godini, koju su obilježili napori za ublažavanje posljedica zdravstvene i gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Europski parlament će tijekom rasprave ocijeniti rad Komisije i iznijeti svoje stavove i ideje o tome kako odgovoriti na brojne izazove s kojima se Unija suočava, poput gospodarskog oporavka, vanjskopolitičkih izazova, borbe protiv klimatskih promjena, digitalizacije i stanja Konferencije o budućnosti Europe.

Zastupnici će raspravljati o nizu vanjskopolitičkih pitanja s visokim predstavnikom Josepom Borrellom. Tijekom rasprave o humanitarnoj i sigurnosnoj situaciji u Afganistanu usredotočit će se na to kako odgovoriti na trenutnu situaciju i kako bi trebali izgledati budući odnosi EU-a i Afganistana. Nakon događaja u Kabulu, Zovko je kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) pozvala na jaču europsku stratešku autonomiju kroz jačanje obrambenih sposobnosti EU-a i razvijanje proaktivne vanjske politike. Osim toga, zastupnici će raspravljati i glasovati o dva zakona za jačanje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i bolje rješavanje prekograničnih prijetnji zdravlju, kao i o odgovoru Unije na prirodne katastrofe, poput nedavnih poplava i požara koji su pogodili Europu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja