[Najava] Zovko na misiji Odbora za vanjske poslove u Danskoj, Grenlandu i Islandu

Bruxelles, 20. rujna 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovat će ovaj tjedan na službenoj misiji Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Danskoj, Grenlandu i Islandu.

Zastupnici će se u utorak u Kopenhagenu susresti s danskim veleposlanikom za Arktik, Thomasom Winklerom i članovima Odbora za Grenland unutar Parlamenta Kraljevine Danske. U srijedu će se zastupnici u Nuuku susresti s nizom političkih predstavnika Grenlanda, uključujući i s ministrom vanjskih poslova, gospodarstva, trgovine i klime, Peleom Brobergom, ministricom industrije i mineralnih izvora, Naajom Nathanielsen te istraživačima i znanstvenicima koji rade na projektima koje financira Europska unija. Potom će se zastupnici u petak u Reykjaviku susresti s veleposlanicom Europske unije na Islandu, Lucijom Samcovom- Hall Allen i zastupnicima u islandskom parlamentu.

Radi se o prvoj službenoj misiji Odbora za vanjske poslove od početka pandemije koronavirusa, a prilikom posjete Danskoj, Grenlandu i Islandu će se zastupnici susresti s njihovim političkim predstavnicima i dužnosnicima kako bi razgovarali o trenutnim izazovima i suradnji Europske unije s Arktikom. Četverodnevna posjeta ima za cilj poslati jasnu poruku podrške i istaknuti izazove s kojima se Grenland i druge arktičke regije danas suočavaju, poput ubrzanih klimatskih promjena i povećanog geopolitičkog natjecanja, a odvija se uoči plenarnog glasovanja o izvješću AFET-a o prilikama, bojazni i sigurnosnim izazovima na Arktiku, koje bi se trebalo dogoditi na jednoj od plenarnih sjednica Europskog parlamenta u listopadu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja