Zovko i francuski ministar vanjskih poslova Le Drian izrazili važnost što žurnijeg završetka izbornih reformi u Bosni i Hercegovini

Bruxelles, 25. siječnja 2022. godine

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predstavio je program francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. U svom se govoru Le Drian usredotočio na potrebu razvoja europskog suvereniteta na području sigurnosti, zdravlja i gospodarstva. Uz francuske prioritete poput Afrike i Indo-Pacifika, ministar je spomenuo i interes EU-a za zapadni Balkan te izjavio da iščekuje predstojeći summit EU-a o zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko uključila se u raspravu u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke(EPP) i osvrnula na sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu. Istaknula je francuski doprinos pregovorima o Daytonskom pariškom mirovnom sporazumu, rekavši kako se 26 godina kasnije sporazum ignorira. “Što mislite o reformi Izbornog zakona u skladu s poštivanjem duha Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma? Kako Francuska doživljava sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu?”- upitala je Zovko ministra, dodajući da unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

Le Drian je priznao da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu. Naveo je da francusko predsjedništvo planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti. “Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”- naveo je Le Drian.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja