Zovko poziva na jaču sigurnost EU-a u istočnom susjedstvu

Bruxelles, 3. veljače 2022.

 

Potpredsjednica EPP grupe u Europskom parlamentu Željana Zovko komentirala je za Parliament Magazine ishod sastanka na vrhu Istočnog partnerstva, održanog 15. prosinca 2021., te odnose Europske unije i Azerbajdžana. Parliament Magazine najviše se bavi situacijom u Europi i europskim politikama, a svoj je posljednji broj posvetio politici istočnog susjedstva Europske unije. Kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan, zastupnica Zovko pomno prati razvoj događaja na Južnom Kavkazu i glavni je pregovarač za nadolazeće izvješće o ovoj zemlji, u kojem će biti predstavljena trenutna društveno-ekonomska i politička situacija u zemlji i njezino partnerstvo s Europskom unijom.

Zovko je istaknula predanost pet partnerskih zemalja – Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, te Europske unije programu Istočnog partnerstva, koju su ponovno potvrdile na održanom sastanka na vrhu. Zajedno nastoje izgraditi bližu suradnju kroz novi gospodarski i investicijski plan vrijedan 2,3 milijarde EUR  i novi paket politika s fokusom na oporavku, otpornosti i reformama.

U članku u Parliament Magazinu Zovko govori i o trilateralnom sastanku, kojeg je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Armenije Nikolom Pašinjanom s ciljem opuštanja tenzija i razgovora o rješavanju sukoba između dviju zemalja. Zovko je pozdravila ovaj diplomatski napor, jer su oba čelnika potvrdila spremnost za pokretanje pregovora o demarkaciji državnih granica. Ovo je prvi put od nasilnog sukoba u jesen 2020. da su se čelnici obiju zemalja sastali bilateralno iza zatvorenih vrata.

Na temelju ovog primjera, Zovko je istaknula značaj aktivnije uloge Europske unije u istočnom susjedstvu. „Svojim širokim iskustvom u rješavanju sukoba, zaštiti kulturne baštine, mirnom posredovanju, te međureligijskom i međukulturalnom dijalogu, Europska unija može ponuditi mnogo više nego što čini sada, što može otvoriti put prema održivom i mirnom suživotu u regiji, s obzirom na to da su sigurnost i stabilnost preduvjet bilo kakvog gospodarskog razvoja”, piše Zovko, dodajući da sigurnost u našem susjedstvu služi sigurnosti doma.

Istočno partnerstvo uspostavljeno je 2009. godine i bilo je ključno za politiku susjedstva EU-a. Bjelorusija je prošle godine odlučila povući se iz partnerstva zbog sve većih napetosti u odnosima s Europskom unijom.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja