Zovko: Stabilnost Afrike vodi sigurnosti Europe

Strasbourg, 17. veljače 2022. godine

Danas će se čelnici Europske unije i Afričke unije okupiti na VI. sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije u Bruxellesu. Uoči konferencije, Europski parlament održao je raspravu o odnosima dviju unija.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko izjavila je da ovaj sastanak na vrhu EU-a i AU-a predstavlja izvrsnu prigodu za postavljanje temelja obnovljenog i dubljeg partnerstva. “Trebali bismo se odmaknuti od starog mentaliteta donatora i primatelja donacija i početi naše odnose razvijati u smjeru partnerstva na ravnopravnoj osnovi. Sve više vanjskih aktera nalazi put u Afriku. Europskoj uniji potrebna je strategija koja će povećati njezinu vidljivost i sačuvati dosadašnja postignuća”, kazala je Zovko.

Zovko je pritom istaknula da bi Europska unija kao gospodarski partner trebala aktivno podržavati regionalnu, gospodarsku i političku integraciju u Africi s ciljem poticanja gospodarstva i obrazovanja, otvaranja novih radnih mjesta i omogućavanja održivog razvoja.

Zastupnica Zovko također je reagirala na sigurnosnu situaciju na afričkom kontinentu i nedavne pobune i državne udare. Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a pregovarala na rezoluciji o rješavanju političke krize u Burkini Faso. “Pored toga što utječe na lokalno gospodarstvo, život građana i institucionalnu stabilnost, pogoršanje situacije u Sahelu stvara plodno tlo za terorističke i ekstremističke organizacije koje su već aktivne u cijeloj regiji”.

Francuski predsjednik Macron jutros je najavio koordiniran odlazak francuskih i europskih savezničkih trupa iz Malija. Zovko je navela da, premda nitko ne može predvidjeti posljedice ove odluke, Europska unija kao sigurnosni partner Africi treba biti oprezna i ne dopustiti ekstremistima da preuzmu prednost. Pozvala je na stvaranje uvjeta za stabilnost i mir u široj regiji, kako bi afričke zemlje mogle preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost. “Stabilnost Afrike vodi sigurnosti Europe”, dodala je Zovko.

U govoru o Burkini Faso, Zovko je pozvala vojno vodstvo da nastavi raditi na procesu tranzicije i vrati se demokratskom sustavu uz poštivanje ustavnog poretka. Također je pozvala na hitno puštanje predsjednika Kaboréa iz kućnog pritvora. “Zaštita i sigurnost civila jedan je od ključnih zadataka svake vlade. Ljudska prava moraju se poštivati”, kazala je Zovko.

Vlasti u Burkini Faso imaju ključnu ulogu u borbi protiv terorističkih organizacija i olakšavanju rada humanitarnih organizacija. Zovko je navela da u oba aspekta zemlja ima koristi od bliskog partnerstva s međunarodnom zajednicom. “Sa zajedničkom poviješću i suočavanjem s istim globalnim izazovima, Afrika jest, i nadalje će ostati, ključni partner EU-a” zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja