Zovko: Važnost veće uključenosti građana u demokratske procese nikada nije bila aktualnija

Strasbourg, 6. travnja 2022. godine

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu je održana rasprava, a potom i glasovanje o Izvješću o provedbi mjera u području građanskog odgoja. Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje poziva na poboljšanje obrazovanja o europskim načelima i demokratskim procesima na svim razinama u svim državama članicama Europske unije.

„Obrazovanje je temeljni pokretač sudjelovanja pojedinca u demokratskom i društvenom životu, a važnost veće uključenosti građana u procese donošenja odluka nikad nije bila aktualnija s obzirom na stalna previranja na društvenom i geopolitičkom planu“ – upozorila je Zovko, izrazivši zabrinutost trenutnim stanjem koje zbog nedostatka znanja o europskim integracijama i institucijama te izbornim procesima ostavlja prostor za skepticizam građana te širenje neprovjerenih informacija i lažnih vijesti. Zatim je istaknula da Konferencija o budućnosti Europe i vodeći europski programi Erasmus+, Kreativna Europa, Europske snage solidarnosti, Obzor Europa i program Škola ambasadora Europskog parlamenta značajno mogu pomoći u prenošenju znanja o Europskoj uniji, stvaranju pozitivne atmosfere i podizanju svijesti o važnosti aktivnog sudjelovanja građana, osobito mladih osoba u demokratskim procesima i procesima donošenja odluka.

„Za potpuno promicanje povijesti EU-a, njezinih načela i vrijednosti u nacionalnim školskim programima i izvannastavnim aktivnostima, nužno je surađivati s našim građanima i državama članicama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Vrlo bitnu ulogu tu imaju učitelji, nastavnici i profesori“ – navela je Zovko, koja u svom radu redovito posjećuje škole i sveučilišta te surađuje s mladima po ovom pitanju.

Podsjetimo, izvješće je na plenarnoj sjednici usvojeno većinom glasova, a prethodno je u ožujku usvojeno na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje. Zovko u ime Kluba zastupnika EPP-a unutar Odbora za kulturu i obrazovanje radi na brojnim izvješćima, a trenutna uključuju izvješće o Novom europskom Bauhausu, izvješće o provedbi uključivih mjera unutar programa Erasmus+ te mišljenje o provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) u obrazovnom i kulturnom sektoru država članica.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja