Zovko: Europska unija je u posljednjih 14 godina izdvojila preko 53 milijuna eura za Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini

Strasbourg, 7. travnja 2022. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s financijskom potporom iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

S obzirom na to da je u ime Europskog parlamenta pregovarala na najnovijem Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III), Zovko je upitala Europsku komisiju koliki iznos sredstava je iz ovog instrumenta dodijeljen OHR-u u BiH, koliko sredstava će se izdvojiti u budućnosti te po kojoj osnovi se Instrument pretpristupne pomoći koristi za financiranje tijela UN-a.

Povjerenik Várhelyi odgovorio je da je Europska unija u razdoblju od 2008. do 2014.godine za Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izdvojila 33 656 005 eura te 17 899 531 eura u razdoblju od 2015. do 2020., što je ukupno 51 555 536 eura. Dodao je također da se doprinos EU-a postupno smanjivao u skladu sa smanjenjem ukupnog proračuna OHR-a, ali da je EU i dalje glavni donator OHR-a s iznosom od 2 413 328 eura u ukupnom proračunu od 5 327 627 eura u razdoblju 2021./2022.

U službenom odgovoru još stoji da OHR nije tijelo UN-a već ad-hoc institucija te da potpora EU-a omogućuje OHR-u da u bliskoj suradnji s delegacijom EU-a i posebnim predstavnikom EU-a u Bosni i Hercegovini radi na ispunjavanju svojeg mandata, a posebno u odnosu na ciljeve i uvjete programa 5+2. Navedeno je i da Europska unija doprinos OHR-u uplaćuje kao članarinu u Vijeću za provedbu mira, a svrha doprinosa je olakšavanje rada OHR-a u skladu s tematskim prioritetima Instrumenta pretpristupne pomoći u jačanju svih aspekata dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje, kao i osnaživanja kapaciteta Unije i njezinih partnera u sprječavanju sukoba i izgradnji mira.

Odgovor Komisije možete u cijelosti pronaći na poveznici u nastavku:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2022-000534_HR.html

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja