Zovko: Crna Gora je na dobrom putu, ali mora se potruditi riješiti bilateralna i manjinska pitanja

Bruxelles, 12. svibnja 2022.

Odbor za vanjske poslove danas je usvojio Izvješće o Izvješću Komisije o napretku Crne Gore za 2021. godinu. U ovom su Izvješću dane preporuke Europskog parlamenta za korake i reforme potrebne kako bi Crna Gora napredovala na putu prema europskim integracijama.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je Izvješće u kojem se navodi da je Crna Gora i dalje najnaprednija zemlja kandidatkinja na zapadnom Balkanu, što je narušeno nedavnom pojavom političkih nestabilnosti. “Pozdravljam formiranje nove vlade u Podgorici, a uz novostečeno stabilno političko okruženje, Crna Gora je na dobrom putu da nastavi s programom reformi i da napreduje na svom europskom putu”, navela je Zovko, dodavši da je potrebno uložiti dodatne napore u rad na poglavljima vezanima za pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija. Nadalje, Zovko je pozdravila to što je Crna Gora nedvosmisleno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te usvojila europski režim sankcija, pritom upozorivši da još uvijek postoji rizik od sve većeg utjecaja i uplitanja drugih stranih aktera u zemlji.

Zovko je jednako tako pozvala u amandmanima, koji su uvršteni u usvojeno Izvješće, Crnu Goru da nastavi unaprjeđivati ​​položaj i prava nacionalnih manjina. “Pozdravljam imenovanje ministra u Vladi Crne Gore iz reda hrvatske manjine, Hrvatske građanske inicijative, no nova Vlada mora dodatno intenzivirati napore na poštivanju jezika, kulturne baštine i tradicije lokalnih zajednica, posebice hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj”, kazala je Zovko. U amandmanima, Zovko je također pozvala Crnu Goru da nastavi njegovati dobrosusjedske odnose i rješavati otvorena bilateralna pitanja, kao što su neriješena pitanja demarkacije granica i poštivanje odredbi o sukcesiji bivše SFRJ.

Zovko će ovaj mjesec sudjelovati u službenoj misiji Odbora za vanjske poslove u Crnoj Gori i Albaniji. Cilj misije je potaknuti obje zemlje na njihovom europskom putu i iskazati potporu Europskog parlamenta tom procesu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja