Zovko u Europskom parlamentu ugostila studente s mostarskog Filozofskog fakulteta

Bruxelles, 19. svibnja 2022. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ugostila je ovaj tjedan u Bruxellesu studente s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Obilaskom Europskog parlamenta i uvidom u svakodnevni raspored zastupnika, posjetitelji su iz prve ruke doživjeli način rada, donošenja odluka i stvaranja politika u središtu Europe.

Zovko je posjetitelje upoznala s aktualnostima u njezinom radu u Europskom parlamentu, osobito u Klubu zastupnika EPP-a, Odboru za vanjske poslove i Izaslanstvu za odnose s BiH i Kosovom u kojima djeluje kao potpredsjednica te svojim aktivnostima u Odboru za kulturu i obrazovanje, Pododboru za sigurnost i obranu i Izaslanstvu za odnose sa SAD-om. Prilikom razgovora sa studentima, Zovko se osobito dotaknula i svojih aktivnosti kojima želi upozoriti na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, doprinijeti pronalasku rješenja za stabilnost u državi i na vanjskim granicama EU-a te unaprijediti put BiH prema članstvu u Europskoj uniji.

U okviru posjete, studenti su također sudjelovali i na okruglom stolu zastupnice Zovko o važnosti reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a studentica diplomskog studija politologije na mostarskom Filozofskom fakultetu Daria Knežević se analizom položaja hrvatskog naroda u BiH, trenutne krize u BiH i njezinom utjecaju na sigurnost Europske unije posebno istaknula. Na spomenutom događaju govorili su i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, predstavnici EEAS-a i DG NEAR-a, pročelnik Odjela politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić, a moderator je bio Milan Sitarski iz mostarskog Instituta za društveno- politička istraživanja.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja