Zovko u Europskom parlamentu ugostila Taste the Mediterranean festival

Bruxelles, 15. lipnja 2022. godine

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko ugostila je ovaj tjedan u Europskom parlamentu organizatore Taste the Mediterranean festivala i višestruko nagrađivane kuhare iz Republike Hrvatske. U sklopu njihove posjete, Zovko je organizirala predstavljanje festivala Taste the Mediterranean i hrvatske gastronomske scene, a uoči same konferencije su sudionici uz zastupnicu Zovko sudjelovali u emisiji „Iz srca Europe“.

Na konferenciji su uz zastupnicu Zovko sudjelovali direktorica TTM i Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, izvršna direktorica TTM i G&M Croatia Dubravka Tomeković Aralica, pročelnica za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić te nagrađivani chefovi Vesna Miletić, Fabricio Vežnaver i Zlatko Marinović.

Zovko je u svom izlaganju istaknula kako je festival Taste the Mediterranean sa svojom dugogodišnjom tradicijom postao jedan od najvažnijih gastronomskih događaja u Republici Hrvatskoj koji svake godine privuče brojne posjetitelje uz ponudu odlično pripremljene hrane od strane nagrađivanih međunarodnih i hrvatskih kuhara.

Festival Taste the Mediterranean u svojih je gotovo 10 godina postao vrhunski gastronomski događaj koji u Hrvatskoj okuplja izvanredne domaće i inozemne kuhare okrunjene Gault&Millau trofejima i Michelin zvjezdicama, proizvođače hrane, vinare, ugostiteljski sektor, medije i sve ljubitelje mediteranske kulture“- navela je Zovko na konferenciji, dodavši kako je izvrsna vijest što je Split odabran za trajno središte ove međunarodne kulinarske manifestacije.

O glavnim značajkama ovog gastronomskog festivala, njegovoj povijesti i važnosti za promicanje hrvatske gastronomske scene, kulture i turizma su govorile direktorica festivala Taste the Mediterranean i Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson i izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean i Gault&Millau Croatia Dubravka Tomeković Aralica, a o svojim kulinarskim iskustvima i gastronomskim počecima su govorili renomirani hrvatski chefovi iz Zagreba, Istre i Dalmacije Vesna Miletić, Fabricio Vežnaver i Zlatko Marinović. U ime Splitsko- dalmatinske županije, na konferenciji je također sudjelovala i pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić koja je govorila o svemu  što Splitsko-dalmatinska županija radi za razvoj turizma i brendiranje Splita i Dalmacije kao izvrsnog turističkog odredišta.

Mediteranska prehrana nije samo hrana, to je kulturna baština i način življenja koji povezuje naše svjetski poznato gostoprimstvo, međukulturni dijalog i kreativnost uz korištenje svježih prehrambenih proizvoda pripremljenih na autentičan način“ – istaknula je Zovko, spomenuvši kako je hrvatska mediteranska prehrana prepoznata i u UNESCO-u na popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prilikom zatvaranja konferencije, Zovko je zajedno s organizatorima festivala pozvala sve prisutne da posjete Split prilikom održavanja ovogodišnjeg festivala Taste the Mediterranean i tako neposredno dožive okuse, mirise i ugođaj Mediterana.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja