Zovko moderirala panel na Dubrovnik Forumu o sigurnosnim aspektima politike proširenja EU-a

Dubrovnik, 9. srpnja 2022. godine

U Dubrovniku je 8. i 9. srpnja održana 15. godišnja međunarodna konferencija Dubrovnik Forum “A quest for balance in a world disrupted”. Visoki diplomatski predstavnici i drugi stručnjaci okupili su se kako bi raspravljali o potrazi za ravnotežom u neuravnoteženom svijetu. Među sudionicima je bila i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, koja je također moderirala panel “Decision time in Europe’s “soft underbelly”… and beyond”.

Panel koji je Zovko moderirala bio je usmjeren na posljedice ruske invazije na Ukrajinu na zapadni Balkan, između ostalog, na energetsku i prehrambenu sigurnost te vjerodostojnost informacija. Sudionici panela raspravljali su o načinima sprječavanja potencijalnog prelijevanja nasilja iz istočnog susjedstva EU-a na zapadni Balkan i mogućoj ulozi politike proširenja EU-a u borbi protiv toga.

Na panelu su govorili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, zamjenica ministrice vanjskih poslova Bugarske Velislava Petrova, njemačka državna ministrica za Europu i klimu Anna Lührmann, posebni izaslanik za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i posebni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan Sir Stuart Peach.

Zovko je u uvodnom izlaganju naglasila da je rat u Ukrajini pokazao potrebu za jačom i sposobnijom Europskom unijom u području sigurnosti i obrane te da je jedna od ključnih regija za sigurnost Europske unije upravo zapadni Balkan, gdje se europska preventivna diplomacija najbolje može provesti kroz ulazak tih država u EU. Također, Zovko se osvrnula na nedavne zaključke Vijeća iz lipnja u kojima su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a dotaknula se i perspektive proširenja zemalja zapadnog Balkana. Zovko je svoje izlaganje završila pozivom na zaustavljanje trenutnih dvostrukih standarda o poštivanju mirovnih sporazuma u Europi. “Dok je princip podjele vlasti u Sporazumu na Veliki petak općeprihvaćen, europski političari ulažu vrijeme i trud da ukinu isti princip podjele vlasti u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu”- zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja