Stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan Željana Zovko u misiji Odbora za vanjske poslove na Južnom Kavkazu

Baku, 19. srpnja 2022. godine

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta posjetit će od 19. do 22. srpnja Azerbajdžan, Gruziju i Armeniju u okviru misije na Južnom Kavkazu, u kojoj sudjeluje i Željana Zovko, stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan.

Izaslanstvo će se u Bakuu sastati s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim i ministrom energetike Parvizom Shahbazovim, te će posjetiti luku Alat.

U Gruziji su predviđeni sastanci s predsjednicom Gruzije Salome Zourabichvili, premijerom Iraklijem Garibashvilijem i predsjednikom gruzijskog Parlamenta Shalvom Papuashvilijem. Ovo će biti prvo europsko izaslanstvo u Gruziji od kada je Vijeće otvorilo europsku perspektivu za ovu zemlju na posljednjem summitu održanom u lipnju.

Misija završava u Armeniji, gdje će se članovi sastati s Nikolom Pashinyanom, premijerom Armenije i Araratom Mirzoyanom, ministrom vanjskih poslova.

Misija se organizira u vrijeme visoke osjetljivosti zbog ruske invazije na Ukrajinu. Osim toga, Zovko će pratiti i sigurnosnu situaciju nakon nasilnog sukoba na Južnom Kavkazu 2020. te odnose između Azerbajdžana i Armenije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja