Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno izvješće zastupnice Zovko o Novom europskom Bauhausu

Strasbourg, 14. rujna 2022. godine

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali, a potom i glasovali o izvješću o Novom europskom Bauhausu. Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko pozdravila je usvajanje ovog izvješća na kojem je radila u ime Kluba zastupnika EPP-a i koje promiče pristupačnu, ugodnu, održivu i sigurnu prilagodbu životnog okruženja energetski učinkovitoj budućnosti.

Jedan od ključnih elemenata koji je Zovko uključila u izvješće odnosi se na sigurnost buduće gradnje, a što u kombinaciji s korištenjem održivih materijala i inovativnim načinom gradnje, može zaštititi građane od prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa. Zovko je na plenarnoj raspravi u Strasbourgu istaknula koliko je važno da Novi europski Bauhaus bude temelj Europe budućnosti koja će biti dostupna svima:

„Glavna poruka Novog europskog Bauhausa je upravo činjenica da buduća arhitektura sreće neće biti samo privilegija razvijenih i bogatih nego utočište onih najslabijih. Izgradnja Europe budućnosti mora biti sigurna i stilski usklađena s našom bogatom povijesnom i kulturnom baštinom te prilagođena svima, osobito našim najmlađim i najstarijim članovima društva koji su bili najviše izloženi u ovoj pandemiji, potresima, poplavama i požarima“.

Pored toga, Zovko u izvješću poziva na jasnije kriterije pri odabiru projekata uz poštivanje zemljopisne ravnoteže, veću suradnju Komisije i država članica, preimenovanje Novog europskog Bauhausa iz inicijative u program te vlastiti proračun kojim će se NEB odgovarajuće provesti u državama članicama i partnerskim državama izvan Europske unije.

„Čestitam svojim kolegama izvjestiteljima na izvrsnom radu te pozivam Europsku komisiju i države članice da sukladno ovom izvješću stvore održivi alat za provedbu vizije Europe po mjeri svakog čovjeka“ – naglasila je Zovko.

Podsjetimo, Novi europski Bauhaus predstavljen je prije dvije godine, a njegov cilj je stvaranje pristupačnih, ugodnih i održivih životnih prostora kroz spajanje svijeta kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti. Zovko na inicijativi Novog europskog Bauhausa radi od njezinog začetka, osobito kroz Odbor za kulturu i obrazovanje te prijateljsku skupinu zastupnika za NEB.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja