Zovko inicirala rezoluciju o uhićenju nikaragvanskog biskupa Alvareza

Strasbourg, 15. rujna 2022. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko inicirala je raspravu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o slučaju pritvora biskupa Rolanda Alvareza u Nikaragvi. Nakon rasprave će danas biti glasovanje o rezoluciji za koju je Zovko vodila pregovore.

Nikaragvanski režim je 19. kolovoza 2022. godine uhitio i stavio u pritvor biskupa Alvareza pod optužbom za organiziranje “destabilizirajućih i provokativnih” aktivnosti. Biskup Alvarez poznati je kritičar režima Daniela Ortege i otvoreno poziva na poštivanje demokracije i slobode vjere.

Zovko je tijekom rasprave oštro osudila postupke protiv biskupa i ostalih te pozvala na hitno puštanje pritvorenih. Zovko ovaj slučaj naziva još jednim primjerom progona Katoličke crkve i njezinih vjernika u Nikaragvi. “Odrasla sam sa sličnim pričama koje je komunistički režim radio u mojoj zemlji” – navela je Zovko, osvrnuvši se na slučaj biskupa Čule koji je bio u zatvoru deset godina jer je htio izgraditi katedralu u Mostaru, a što nije bilo dopušteno do osamdesetih godina. Osim toga, Zovko je spomenula i kardinala Stepinca koji je otrovan u pritvoru jer je branio prava svog naroda i slobodu vjere.

Rezoluciju, koju je Zovko ispregovarala, podržava velika većina političkih skupina. U svom govoru, Zovko je pohvalila kolege koji su s njom radili na tekstu, istaknuvši da postoji razumijevanje koliko je važno govoriti protiv progona kršćana i Katoličke crkve.

Zovko je svoje izlaganje zaključila citatom kardinala Stepinca koji je svojedobno rekao: “Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači“.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja