[NEWSLETTER] Rujan 2022.

Usvojeno izvješće Zovko o Novom europskom Bauhausu

Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici izvješće o Novom europskom Bauhausu. Inicijativa Novi europski Bauhaus pokrenuta je 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja i stvaranja atraktivnijih, održivijih i uključivijih životnih prostora. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko aktivno prati inicijativu od njezinog početka, a osobito kroz prijateljsku skupinu zastupnika u EP-a za NEB, te je radi svojih aktivnosti i zalaganja imenovana ispred odbora CULT za izvjestiteljicom Kluba zastupnika EPP grupe. Potaknuta razarajućim potresima koji su pogodili Hrvatsku, Zovko je tijekom pregovora inzistirala da se u izvješće uključi element sigurnosti gradnje što s korištenjem održivih materijala i inovativnim načinima gradnje može u budućnosti zaštiti građane od prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa. Također, Zovko je u izvješće uključila i poziv na jasnije kriterije pri odabiru projekata uz poštivanje zemljopisne ravnoteže, pretvaranje NEB-a iz inicijative u program te namjenski proračun s kojim će se on provoditi u državama članicama i partnerskim državama izvan Europske unije, poglavito u onima na zapadnom Balkanu.

Zovko inicirala rezoluciju o stanju ljudskih prava u Nikaragvi i slučaju uhićenja biskupa Álvareza

Zovko je kao zamjenica koordinatora EPP-a za odbor AFET tijekom plenarne sjednice koordinirala rad EPP grupe na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Istovremeno, Zovko je inicirala i pregovarala na rezoluciji o stanju prava na slobodu vjere i vjeroispovijesti te ljudskih prava u Nikaragvi, što se poglavito odnosi na slučaj biskupa Rolanda Álvareza. Biskup Álvarez poznati je kritičar režima Daniela Ortege i otvoreno poziva na poštivanje demokracije i slobode vjere radi čega je i uhićen u kolovozu. Zovko je tijekom svog govora na raspravi o rezoluciji oštro osudila postupke protiv biskupa te pozvala na hitno puštanje pritvorenih. Također se osvrnula na slučaj biskupa Čule koji je bio u zatvoru deset godina za vrijeme komunističkog režima jer je htio izgraditi katedralu u Mostaru. Osim toga, Zovko je spomenula i kardinala Stepinca koji je otrovan u pritvoru jer je branio prava svog naroda i slobodu vjere.

Zovko predsjedala odborom AFET na predstavljanju strategije EU-LAC „Put do 2023.“

Tijekom plenarnoj tjedna, održana je zajednička sjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva u Europsko-latinoameričkoj parlamentarnoj skupštini. Zovko je kao potpredsjednica spomenutog odbora i članica izaslanstva predsjedala tijekom predstavljanja strategije za odnose između EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba pod nazivom „Put do 2023“. Strategije naglašava kako su Latinska Amerika i Karibi regije od strateškog interesa za Europsku uniju te da se trgovinski sporazumi s Mercosurom, Meksikom i Čileom moraju što prije dovršiti. Također je naglašeno da Europska unija tamo može doprinijeti održivom razvoju, razvoju demokracije i ljudskih prava i poticanju tržišta i međusobne robne razmjene.

Zovko organizirala konferenciju o stanju Hrvata i drugih katolika u Bosni i Hercegovini

Željana Zovko je u sklopu svog rada unutar Radne skupine EPP-a za međukulturni i vjerski dijalog organizirala radni doručak i konferenciju u Europskom parlamentu pod nazivom “Hrvati i drugi katolici u Bosni i Hercegovini: društveno-politički izazovi zajednice u opadanju”. Tim povodom, Zovko je u Bruxellesu ugostila ravnatelja Caritasa u Mostaru, don Željka Majića, koji je prisutne upoznao s cjelovitom situacijom u zemlji i trenutnom stanju uoči izbora 2. listopada. Također u sklopu posjete, Zovko i don Majić su se sastali s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Olivérom Várhelyijem kojem su predstavili projekt uspostave centra za osobe s demencijom u BiH koji bi se mogao ostvariti uz potporu više europskih financijskih instrumenata, među kojima je i najnovija generacija Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), na kojem je Zovko pregovarala u ime Europskog parlamenta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja