Zovko izrazila žaljenje zbog sustavnog kršenja prava žena i djevojčica u Afganistanu

Strasbourg, 24. studenoga 2022. godine

Europski parlament sastavio je hitnu rezoluciju o stanju ljudskih prava u Afganistanu, posebno o pogoršanju prava žena i napadima na obrazovne ustanove. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a pregovarala na sadržaju navedene rezolucije.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju rezolucije, Zovko je oštro osudila sustavno nepoštivanje prava žena i djevojčica u Afganistanu te je navela da su talibani ograničili položaj žena u društvu i zatvorili srednje škole za djevojke otkako su preuzeli vlast.

Zovko je naglasila kako Europski parlament usvojenom rezolucijom šalje snažnu poruku podrške pogođenim ženama i djevojčicama, poziva na ponovno otvaranje obrazovnih ustanova diljem zemlje za dječake i djevojčice te omogućavanje školovanja prema standardima i načelima UNESCO-a.

Pritom je istaknula kako rezolucija jasno osuđuje i sve češće napade na manjinske skupine u Afganistanu, uključujući kršćane te je dodala da treba zabraniti diskriminaciju svih etničkih i vjerskih zajednica, kao i nepoštivanje različitih mjesta molitve i obrazovnih centara.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja