Zovko u Europskom parlamentu organizirala konferenciju “Moderni federalizam – europska formula za stabilnost i dijeljenje vlasti”

Bruxelles, 29. studenoga 2022. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko danas je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju “Moderni federalizam – europska formula za stabilnost i dijeljenje vlasti”. Sudionici su raspravljali o različitim federalističkim strukturama u europskim zemljama, poput Belgije, Italije i Bosne i Hercegovine te su razmijenili mišljenja o naučenim lekcijama.

Osim zastupnice Zovko, uvodni govor je održao i predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a David McAllister, a potom su uslijedila izlaganja zastupnika belgijskog Saveznog zastupničkog doma Woutera Bekea i zastupnika Europskog parlamenta koji predstavlja Južni Tirol Herberta Dorfmanna. Panel je nastavljen izlaganjima zastupnika HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka, predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića te izaslanika predsjednika Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Ivana Pepića sa Sveučilišta u Ženevi. Događaj je moderirao Milan Sitarski, viši član Instituta za društvena i politička istraživanja (IDPI) u Mostaru.

Konferencija je organizirana kao doprinos raspravi o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a na događaju su također sudjelovali i predsjednica HKDU Ivanka Barić, predsjednik HDU Miro Grabovac Titan, predsjednik HSP BiH Nikola Raguž, predsjednik HKDU – Hrast Pero Barbarić, predsjednik HSP dr. sc. Ante Starčević Milijan Nakić i glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja