Zovko: Izvješće Europskog parlamenta o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici poziva na provođenje izbornih reformi u BiH

Bruxelles, 30. studenog 2022. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je godišnje izvješće o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman EU-a utječe geopolitička situacija, poput ruskog rata protiv Ukrajine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko čestitala je zastupniku McAllisteru na njegovom usvojenom izvješću, navodeći da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU-a i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima.

Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta o potrebi napretka u Bosni i Hercegovini, odnosno u dijelu u kojem se u izvješću pozdravlja preporuka Komisije, ali i spremnost Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata. Poziva političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije i značajnim unapređenjem 14 ključnih prioriteta i provedbom važnih reformi. U izvješću se također poziva na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode. Nadalje, Zovko je pozdravila uključivanje njezinih amandmana u izvješće, osobito poziva na bližu koordinaciju vanjske i sigurnosne politike s Ujedinjenim Kraljevstvom i dobrodošlicu zemlji u program PESCO.

Kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a za odnose s američkim Kongresom, Zovko je također pozvala na dublju suradnju u okviru transatlantskog dijaloga EU-SAD, uključujući i kroz transatlantsku parlamentarnu diplomaciju. Osim toga, Zovko je u izvješće uključila i tekst o pojačanom angažmanu Unije sa zemljama južnog Kavkaza i pohvalila brzo usvajanje misije EU-a za praćenje kapaciteta duž međunarodne granice Armenije s Azerbajdžanom.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja