Zovko: novinari zaslužuju raditi slobodnog uma i bez vanjskog pritiska

Strasbourg, 14. prosinca 2022. godine

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o izvješćima Komisije o položaju novinara i implikacijama vladavine prava. Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove izrazila je punu potporu zaključcima Izvješća Komisije o vladavini prava za 2022., u kojem stoji da su neovisni i slobodni mediji psi čuvari demokracije i ključni za vladavinu prava. “Slobodni mediji pomažu u informiranju i osnaživanju građana te im omogućuju da doprinesu demokratskoj raspravi. Stoga naglašavam važnost da i lokalni i nacionalni mediji odražavaju kulturnu, jezičnu i društvenu raznolikost našeg društva” – navela je Zovko.

U svom izlaganju je Zovko istaknula da se novinari i drugi medijski akteri i dalje suočavaju s nasiljem, prijetnjama i uznemiravanjem u EU. Nedavne zakonodavne reforme ograničile su ove zlouporabe u našim državama članicama, a Zovko je pozdravila mjere podrške Komisije u tom pogledu te pozvala na poduzimanje daljnjih mjera:

“Moramo zaštititi transparentnost vlasništva i financiranja pružatelja medijskih usluga. Trebali bismo uspostaviti mjere koje pomažu u borbi protiv dezinformacija i osigurati mjere za prevenciju korupcije. Novinari zaslužuju raditi slobodnog uma i bez vanjskog pritiska” – naglasila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja