Zovko: sutrašnja sjednica Vijeća ima sve preduvjete da postane povijesna za BiH

Strasbourg, 14. prosinca 2022. godine

Čelnici država članica EU-a okupit će se sutra na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu. Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici raspravljali o dnevnom redu summita uoči njegovog održavanja.

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove istaknula je kako sutrašnja sjednica Vijeća ima sve preduvjete da postane povijesna. “Ako čelnici država članica budu slijedili preporuke Komisije i vlastitih ministara europskih poslova, Bosna i Hercegovina će dobiti status kandidata. Ovo je veliki korak u proceduri pristupanja zemlje EU-u i važan signal za cijelu regiju zapadnog Balkana” – navela je Zovko i dodala da je na današnji dan prije 27 godina u Parizu potpisan Daytonski pariški mirovni sporazum, što daje dodatnu simboliku predstojećoj odluci Vijeća. Zovko je pozdravila i trenutni nacrt zaključaka koji pozivaju na izbornu reformu i provedbu odluka Ustavnog suda BiH kao preduvjetu za dobro funkcioniranje države.

U svom izlaganju se dotaknula i nadolazeće rasprave Vijeća o sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije i provedbi Strateškog kompasa. “Trenutni sigurnosni izazovi i tekući sukobi u našem širem susjedstvu su podsjetnik da nam je potrebna proaktivnija i preventivnija diplomacija” – istaknula je Zovko, dodavši da EU može učiti iz svojih radnji na Južnom Kavkazu i izbjeći pogreške napravljene u područjima sukoba kao što su Sahel i Afganistan.

Zovko je svoje izlaganje zaključila pozivom državama članicama EU da odstupe od svojih pojedinačnih interesa i počnu graditi zajednički kapacitet u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja