Zovko: Daljnja humanitarna pomoć Afganistanu trebala bi biti uvjetovana dozvoljavanjem rada humanitarnim radnicama

Bruxelles, 1. veljače 2023. godine

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o stanju u Afganistanu. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je na raspravi istaknula da se ne smije zanemariti ono što se u ovom trenutku događa u Afganistanu i da se ne smiju zaboraviti desetljeća koja je Europska unija uložila u izgradnju mira.

Zovko je naglasila da se humanitarna situacija u Afganistanu ozbiljno pogoršala preuzimanjem vlasti od strane talibana te je izrazila duboko žaljenje zbog nedavne zabrane talibana za sve aktivnosti humanitarnih radnica.

“Žene i djeca su najranjiviji u humanitarnim krizama te su vrlo često humanitarne radnice presudne u pružanju visoko potrebne pomoći tim skupinama, čak i u najudaljenijim zajednicama” – navela je Zovko i pozvala na diplomatske napore Europske unije u otklanjanju tih ograničenja, ističući da daljnju humanitarnu pomoć treba uvjetovati ukidanjem ove zabrane.

Zovko se osvrnula i na potrebu djelovanja protiv sve veće prijetnje terorističkih skupina koje borave, obučavaju se i djeluju u Afganistanu. Navela je da, iako je razlog međunarodnog angažmana u Afganistanu bio upravo borba protiv terorizma, terorističke skupine ponovno jačaju i predstavljaju opasnost ne samo za afganistanski narod i susjedne zemlje već i za svijet u cjelini.

Zovko je svoje izlaganje na plenarnoj raspravi zaključila izjavom kako se greške iz prošlosti ne smiju ponavljati te da se sigurnost mora očuvati.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja