Zovko: EU i SAD trebaju naći zajednički dogovor oko Zakona o smanjenju inflacije

Bruxelles, 10. veljače 2023. godine

Čelnici EU-a danas su tijekom izvanrednog sastanka Europskog vijeća raspravljali o odgovoru Europske unije na nedavno usvojeni Zakon o smanjenju inflacije (IRA) u Sjedinjenim Američkim Državama. Navedeni zakon ima za cilj obuzdati inflaciju i ulagati u američku proizvodnju energije uz promicanje čiste energije uz izdašne subvencije u vrijednosti od preko 339 milijardi eura. Budući da te subvencije stavljaju europske industrije u nejednak položaj ulaganja u odnosu na američku industriju, Europska komisija nedavno je predstavila novi Industrijski plan za Zeleni plan.

Zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica EPP-a za odnose EU-a i SAD-a Željana Zovko navela je kako je prijedlog Komisije prvi korak prema povećanju konkurentnosti europskog tržišta. „Industrijski plan za Zeleni plan ulagat će u europske industrije, učiniti našu proizvodnju konkurentnijom i spriječiti ulagače da napuste EU. Preusmjeravanjem postojećih sredstava i raspodjelom neiskorištenih proračunskih linija, možemo stvoriti nova ulaganja i radna mjesta te doprinijeti napretku našeg tehnološkog suvereniteta i konkurentnosti u današnjem svijetu” – istaknula je Zovko. Dodala je da bi Unija trebala više promicati svoju najveću gospodarsku prednost – jedinstveno tržište i unaprijediti njegovu ulogu za nesmetanu zelenu i digitalnu tranziciju, upozorivši kako dodatni pritisak visokih cijena energenata na našu industriju narušava europsku konkurentnost.

Istovremeno, Zovko potiče SAD i EU da se dogovore o transatlantskoj gospodarskoj suradnji i izbjegnu da se njihove industrije udalje. “I dalje se nadam da će EU i SAD postići dogovor o transatlantskim ulaganjima u tehnologiju i zelenu energiju od kojeg će obje strane imati koristi” – zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Europska komisija je 1. veljače predstavila Industrijski plan za Zeleni plan kao odgovor EU-a na američki Zakon o smanjenju inflacije. Plan se temelji na četiri stupa koji čine: predvidljivo i pojednostavljeno regulatorno okruženje, ubrzanje pristupa financiranju, jačanje vještina i otvorena trgovina za otporne lance opskrbe. Plan ima za cilj pružiti povoljnije okruženje za povećanje proizvodnih kapaciteta EU-a za net-zero tehnologije i proizvode potrebne za postizanje ambicioznih europskih klimatskih ciljeva.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja