Europski parlament usvojio izvješće zastupnice Zovko o odnosima EU-a i Azerbajdžana

Strasbourg, 15. ožujka 2023. godine

Europski parlament usvojio je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izvješće o odnosima EU-a i Azerbajdžana. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je na izvješću radila kao izvjestiteljica Europskog parlamenta, a radi se o prvom sveobuhvatnom izvješću EP-a nakon 2018. godine o odnosima EU-a i Azerbajdžana. Izvješće procjenjuje stanje odnosa između EU-a i Azerbajdžana s obzirom na trenutnu geopolitičku nesigurnost.

U tekstu se naglašava ključna uloga koju Azerbajdžan ima kao strateški dobavljač energije iz fosilnih goriva za EU te se ističe važnost pojačane suradnje dviju strana izvan energetskog sektora. „Iako je u interesu EU-a graditi na strateškoj suradnji i gospodarskoj integraciji s Azerbajdžanom, također bi trebao nastaviti promicati ljudska prava i demokratske standarde u zemlji. Poštivanje slobode govora i prava manjina također doprinosi mirnom suživotu i sigurnosti svih u Južnom Kavkazu“ navela je Zovko i dodala da se ovakav pristup treba slijediti u pregovorima o novom bilateralnom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana.

Jednako tako, izvješće ističe da je za Azerbajdžan i Armeniju od vitalne važnosti da na vrijeme postignu dogovor o održivom mirovnom sporazumu poštujući načela Završnog akta iz Helsinkija. Prava i sigurnost armenskog stanovništva koje živi u Nagorno-Karabahu također su kritični, a brz i siguran povratak svih izbjeglica i interno raseljenih osoba svojim domovima mora biti prioritet. Izvješće izražava ozbiljnu zabrinutost zbog trenutačne blokade tvz. Lachinskog koridora te poziva vlasti Azerbajdžana da osiguraju slobodno i sigurno kretanje duž tog prolaza, a također osuđuje uništavanje kulturne, vjerske i povijesne baštine od početka sukoba u Nagorno-Karabahu i poziva na hitno djelovanje u ovom području putem misije UNESCO-a u regiji.

„Pozdravljam povećanu diplomatsku aktivnost EU-a u tom području i potičem EU da kroz preventivnu diplomaciju bude nepristran posrednik u regiji, uključujući i promicanjem međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga“ istaknula je Zovko. Pored toga naglasila je kako EU ne bi smjela ponoviti greške iz prošlosti kad su zloćudni akteri iskoristili njezinu pasivnost za stjecanje utjecaja u ovoj regiji.

Zaključno, izvješće zauzima nepristran pristup oko pitanja u regiji i naglašava važnost održavanja pozitivnih i konstruktivnih odnosa između EU-a i Azerbajdžana. Izgradnja snažnih odnosa EU-a sa susjednim zemljama je ključna, a usvojeno izvješće može poslužiti kao okvir za buduću suradnju.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja