Zovko pregovarala na hitnoj rezoluciji EP-a o opasnosti od smrtne kazne i pogubljenja pjevača Yahaya Sharif-Aminua zbog blasfemije u Nigeriji

Strasbourg, 20. travnja 2023. godine

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici hitnu rezoluciju o prijetnji smrtne kazne i pogubljenja Yahaye Sharifa-Aminua zbog blasfemije u Nigeriji. Željana Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a pregovarala na spomenutoj rezoluciji.

Nigerijski pjevač Yahaya Sharif-Aminu osuđen je 10. kolovoza 2020. na smrt od strane šerijatskog suda u saveznoj državi Kano zbog navodne blasfemije. 17. kolovoza 2022., Žalbeni sud potvrdio je ustavnost odredbi o blasfemiji u šerijatskom kaznenom zakonu i potvrdio nalog za ponovno suđenje. Iako međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, ograničava smrtnu kaznu na najteža kaznena djela, šerijatski zakon u najmanje 12 država na sjeveru Nigerije, predviđa smrtnu kaznu za blasfemiju.

Zovko je tijekom pregovora pozvala na bezuvjetno oslobađanje Sharif-Aminua i jamčenje poštovanja prava na zakonski sudski postupak. Također, izrazila je zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prava na slobodu govora, religijsku slobodu te međunarodnih političkih i građanskih prava u Nigeriji.

Hitna rezolucija ističe da je nužno osigurati da savezni, državni i šerijatski zakoni ne uskraćuju Nigerijcima zaštitu prema nacionalnom ustavu i međunarodnim konvencijama. Zovko je istaknula kako Europski parlament ovim šalje snažnu poruku da građanska i politička prava svakog pojedinca moraju biti zajamčena, što nije slučaj s nigerijskim zakonom o blasfemiji te da ovaj slučaj predstavlja priliku za konačno ukidanje navedenog zakona.

Podsjetimo da je između siječnja 2021. i ožujka 2022. više od šest tisuća kršćana bilo na meti i masakrirano od strane islamističkih skupina u Nigeriji kao što je Boko Haram. Progon vjerskih skupina i ograničavanje njihovih prava na slobodu vjeroispovijesti je i dalje aktualan diljem svijeta. Zovko u sklopu svojih parlamentarnih aktivnosti kontinuirano radi na promicanju prava na zaštitu slobode vjeroispovijesti, osobito u Odboru za vanjske poslove kao koordinatorica hitnih rezolucija koje se odnose na slučajeve kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Pored toga, na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojena je i hitna rezolucija o gušenju prava na obrazovanje i represije protiv boraca za to pravo u Afganistanu, uključujući slučaj Matiullaha Wese te hitna rezolucija o represiji u Rusiji, posebno o slučajevima Vladimira Kara-Murze i Alekseja Navaljnog.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja