Zovko na plenarnoj raspravi o Kosovu čestitala Janjevcima na 720. obljetnici prvog spomena mjesta Janjeva

Strasbourg, 9. svibnja 2023.

Europski parlament raspravljao je na plenarnoj sjednici o godišnjem izvješću o napretku Kosova. Ovim izvješćem, Europski parlament daje preporuke za korake koje bi Kosovo trebalo poduzeti s ciljem rješavanja problema i izazova za napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Potpredsjednica izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Željana Zovko, izrazila je zadovoljstvo navedenim izvješćem.  „Pozdravljam zahtjev Kosova za članstvom u Europskoj uniji koji nedvojbeno odražava veliki konsenzus i proeuropsku orijentaciju njegovog stanovništva. Kosovo je napredovalo na svom europskom putu, a nedavna dugo očekivana odluka o liberalizaciji viznog režima pozitivan je korak koji će dodatno unaprijediti naše odnose“, istaknula je Zovko, dodavši kako je u ovom trenutku ključno nastaviti iskren dijalog s Beogradom u svrhu postizanja  pravno obvezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa ovih dviju zemalja.

Podsjetimo, Zovko je u svojim amandmanima pozvala Kosovo da uloži dodatne napore na polju jačanja položaja i zaštite posebno ranjivih nacionalnih manjina, poput hrvatske nacionalne manjine na Kosovu, a prilikom govora je i čestitala Janjevcima, hrvatskoj nacionalnoj manjini na Kosovu, na 720. obljetnici prvog spomena mjesta Janjeva. Isto tako je pozvala Kosovo da srpskoj zajednici na Kosovu pruži jednake mogućnosti i primjerenu zastupljenost u političkom i kulturnom životu, javnim medijima, administraciji i pravosuđu. „Pozivam kosovske vlasti i predstavnike kosovskih Srba da se obvežu na istinski dijalog za povećanje međusobnog povjerenja, prevladavanje podjela i promicanje međusobnih kontakata između zajednica“. Zovko je također pozdravila nedavni dogovor Srbije i Kosova oko pitanja nestalih osoba te je dodatno pozvala obije zemlje da pojačaju svoje napore po pitanju nestalih osoba i uspostave suradnju između Kosova i Srbije.

Također je pozvala Komisiju i Ured EU-a na Kosovu da povećaju vidljivost i promiču ulogu, napore i koristi od bližeg partnerstva između EU-a i Kosova te da se pojača suradnja s EU-om u borbi protiv kampanja dezinformiranja i hibridnih prijetnji kojima je cilj destabilizirati zemlju i potkopati njezinu europsku perspektivu. Dodatno, Zovko je pozdravila prisutnost KFOR-a i njegovu ulogu u izgradnji i održavanju sigurnog okruženja za razvoj stabilnog i mirnog Kosova.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja