[NEWSLETTER] svibanj 2023.

Svibanjsko plenarno zasjedanje u Strasbourgu

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi raspravljali o vanjskopolitičkim, ekonomskim, okolišnim i kulturnim pitanjima. U središtu zasjedanja bila je rasprava „Ovo je Europa” u sklopu koje se zastupnicima se obratio njemački kancelar Olaf Scholz i predstavio svoje stavove o budućnosti Europe, a također se obratio i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa. Europski parlament je glasovao o nizu razrješnica institucija EU-a o proračunu EU-a za 2021., o Aktu za podupiranje proizvodnje streljiva, te o makrofinancijskoj pomoći Moldaviji.

Zovko ponovno uvrštena među 100 najutjecajnijih zastupnika Europskog parlamenta

Prema MEP Influence Indexu platforme EU Matrix, zastupnica Željana Zovko ponovno je uvrštena među 100 najboljih zastupnika od ukupno 705 koji su ključni u oblikovanju europskih politika. Ovo istraživanje mjeri utjecaj kombinacijom kriterija koji se odnose na formalne i neformalne rukovodeće pozicije, stvarni zakonodavni rad, politička mreža, članstvo u odborima i biračko ponašanje. Klub zastupnika EPP-a ponovno je ocijenjen kao nautjecajniji klub zastupnika u Europskom parlamentu.

Zovko pozvala na zaštitu hrvatskih i europskih ribara tijekom rasprave o novom Akcijskom planu Komisije

Zastupnici su na plenarnoj sjednici sudjelovali u raspravi s povjerenikom Sinkevičiusom o oceanima, biološkoj raznolikosti i ribarstvu. Zovko je tijekom rasprave naglasila da Akcijski plan Komisije ne uzima u obzir interese ribara te je diskriminatoran i ide u prilog interesima trećih zemalja, ali je i protiv strateške autonomije EU-a, zbog čega je kao takav neprihvatljiv zastupnicima EPP-a. Zaštita interesa hrvatskih i europskih ribara jeste i treba ostati prioritet u ovom sektoru.

Usvojeni amandmani Zovko na izvješća o Srbiji i Kosovu

Europski parlament raspravljao je i glasovao o godišnjim izvješćima o napretku Srbije i Kosova. U konačni tekst oba izvješća uključeni su amandmani koje je Zovko predložila. Kroz svoje amandmane Zovko je pozvala na poštivanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji, rasvjetljavanje pitanja nestalih osoba i prestanak glorifikacije ratnih zločinaca, te otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a. Zovko je također naglasila nužnost usklađivanja sa ZVSP EU-a, posebno u pogledu uvođenja sankcija Rusiji i da normalizacija odnosa između Kosova i Srbije ostaje glavni prioritet.

Zovko čestitala Janjevcima 720. obljetnicu prvog spomena mjesta Janjeva

Prilikom govora o godišnjem izvješću o Kosovu, Zovko je Janjevcima, hrvatskoj nacionalnoj manjini na Kosovu, čestitala 720. obljetnicu prvog spomena mjesta Janjeva, a svojim amandmanima na izvješće o napretku Kosova je pozvala zemlju na pojačanje napora oko prava manjina.

Zovko naglasila važnost audiovizualnog i medijskog sektora za kulturnu baštinu Europe

Nove odredbe Direktive o audio-vizualnim medijskim uslugama potvrđuje predanost očuvanju europskih vrijednosti te potiče države članice da iskoriste sva raspoloživa sredstva za vlastitu proizvodnju audiovizualnog sadržaja. Zovko kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje aktivno radi na promicanju i očuvanju europske, a posebno hrvatske kulturne baštine. Zastupnici su raspravljali i o početku Europske godine vještina, koja za cilj ima promicanje razvoja i usavršavanja vještina, smanjenje nezaposlenosti i uvođenje inovacija na tržištu rada.

Zovko u Strasbourgu organizirala večeru zastupnica EPP-a

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko je zajedno s irskom zastupnicom Frances Fitzgerald organizirala večeru u Strasbourgu koja je okupila zastupnice EPP-a. Na večeri je sudjelovala i predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, a cilj večere bio je jačanje svijesti uloge žena u politici.

Zovko pozvala na trenutni prekid vatre i demokratsku tranziciju Sudana

Zovko je sudjelovala u raspravi o trenutnom konfliktu u Sudanu koji je uzrokovao veliku humanitarnu krizu. U ime Kluba zastupnika EPP-a, Zovko je također koordinirala rad na hitnim rezolucijama u slučajevima alžirskog novinara Ihsane El-Kadija i bjeloruskog predstavnika opozicije Viktara Babaryke.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja