Zovko: Spremni smo podržati Libanon, ali rješenje za njegovu političku i gospodarsku krizu mora doći iznutra

Strasbourg, 13. lipnja 2023.

Danas je tijekom plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu održana rasprava o trenutnoj situaciji u Libanonu. Zastupnici su razmatrali načine podrške kojima bi se stabilizirala situacija u ovoj bliskoistočnoj zemlji koja se suočava s ekonomskom i humanitarnom krizom uzrokovanom dugotrajnom političkom nestabilnošću, što je dovelo njezine građane do ruba siromaštva.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je da se Libanon danas nalazi na ključnoj prekretnici. “Procjenjuje se da 80% libanonskog stanovništva živi u siromaštvu, od čega je 36% ispod granice ekstremnog siromaštva. Kao zemlja s najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika u svijetu, Libanon se suočava s humanitarnom katastrofom jer većina sirijskih izbjeglica nije u mogućnosti osigurati svoje osnovne potrebe”, istaknula je Zovko.

Nadalje, Zovko je naglasila kako nedostatak predsjednika i funkcionirajuće vlade predstavlja značajnu prepreku za oporavak zemlje. “Pozivam političko vodstvo Libanona da brzo djeluje i izabere predsjednika koji može ujediniti zemlju i provesti potrebne reforme za spašavanje gospodarstva od ove duge krize”, dodala je Zovko te istaknula da je Europska unija, zajedno s međunarodnim partnerima, spremna pružiti podršku Libanonu tijekom ovog iznimno teškog razdoblja.

Zovko je isto tako istaknula da konačno rješenje za trenutačnu političku i ekonomsku krizu mora doći iz samog Libanona, potaknuto vodećim osobama u zemlji. “Libanonski lideri moraju staviti interese zemlje i naroda ispred vlastitih ambicija i sebičnih interesa. Samo zajedničkim naporima mogu prevladati izazove koji stoje pred njima i izgraditi prosperitetniju budućnost”, zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja