Zovko: Moramo pokrenuti rasprave u nacionalnim parlamentima kako bi uvjerili zemlje kandidatkinje u iskrenost naše politike proširenja

Bruxelles, 27. lipnja 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su sudjelovali na sastanku Međuparlamentarnog odbora Odbora za vanjske poslove s nacionalnim parlamentima na temu „Napredovanje proširenja EU – 20 godina od Solunske deklaracije”. Sastanak Međuparlamentarnog odbora omogućio je razmjenu mišljenja između parlamentaraca iz nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta na teme ‘cijena neproširenja’ i ‘jačanje sigurnosti i demokratske otpornosti kroz proces proširenja’.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose sa Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Željana Zovko, pozdravila je format sastanka istaknuvši kako je ovakva razmjena mišljenja između zastupnika u Europskom parlamentu i onih iz nacionalnih parlamenata ključna za usklađivanje zajedničkog djelovanja u vidu procesa proširenja. „Postoji jedno pitanje koje je na čekanju. Nema nove države koja može ući u EU bez referenduma u nekima i glasovanja u nacionalnim parlamentima u svim državama članicama. Imamo li rasprave u nacionalnim parlamentima oko pitanja budućih zemalja članica? Kako mislimo uvjeriti naše partnere u politiku proširenja ako znaju da je to pitanje na čekanju i da su to politička pitanja u određenim državama članicama, trenutačno u Francuskoj i Nizozemskoj?“ upitala je Zovko i dodatno podsjetila prisutne zastupnike da je Zagrebački summit prije summita u Solunu dao veliki poticaj proširenju na zapadni Balkan.

Na zajedničkoj sjednici su ispred europskih institucija sudjelovali Gert-Jan Koopman, glavni direktor, Glavna uprava za susjedstvo i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji i Aude Maio-Coliche, direktorica za strateško komuniciranje i predviđanje iz Europske službe za vanjsko djelovanje.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja