Zovko pitala Komisiju da poveća napore u promicanju Puta sv. Jakova i europskih kulturnih ruta

Bruxelles, 19. srpnja 2023. godine

Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Željana Zovko uputila je pismo povjereniku Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritisu Schinasu zajedno s kolegama iz Skupine zastupnika za europsko kulturno naslijeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute.

Pismo podsjeća na dosadašnje aktivnosti Europske unije u potpori kulturnim rutama te ističe njihov značaj za promicanje vrijednosti Europske unije, osnaživanje kulturne i jezične raznolikosti te globalno povezivanje. Zovko je u pismu zatražila da kulturne rute budu uključene u program DiscoverEU, da Komisija podrži obilježavanje ruta do Santiaga do Compostele simbolom žute školjke Jakobove kapice po odabiru Vijeća Europe i da Komisija uputi preporuku o pridruživanju svim državama članicama koje još nisu uključene u Sporazum o kulturnim rutama.

U svom odgovoru, povjerenik Schinas je istaknuo da su kulturne rute svjedoci i jamci procesa europskih integracija i da na tom polju Europska komisija i Vijeće Europe imaju dugogodišnju suradnju. Dodao je da su aktivnosti oko kulturne baštine isključivo u nadležnosti država članica, ali da Europska komisija može poticati njihovo sudjelovanje. Pored toga, povjerenik Schinas je istaknuo kako će tema Dana nasljeđa 2024. godine biti „Mrežni tokovi rute“, čime će europske kulturne rute i Put sv. Jakova dobiti dodatnu priliku za promicanje njihove uloge u podizanju svijesti o bogatoj povijesnoj, kulturnoj i jezičnoj baštini Europske unije.

Podsjetimo, Zovko u svom radu aktivno promiče zaštitu i promicanje kulturne baštine, uključujući i europske kulturne rute te zagovara veću uključenost Republike Hrvatske u mrežu europskih kulturnih ruta, osobito kroz projekt Camino Hrvatska.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja