Najava: Zovko na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu

Bruxelles, 8. rujna 2023. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovat će sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će se raspravljati i glasovati o nizu važnih pitanja.

Na rujanskoj plenarnoj sjednici, Zovko će sudjelovati na raspravi o godišnjem izvješću o napretku Turske. U konačan tekst izvješća uključeni su i amandmani koje je Zovko priložila, s naglaskom na nužnost unaprjeđenja odnosa Unije i Turske i promoviranja europskih vrijednosti, te nužnosti de-eskalacije situacije na Istočnom Mediteranu.

Jednako tako, sudjelovat će i na raspravi s visokim predstavnikom Josepom Borellom o situaciji u zapadnoj i središnjoj Africi uslijed nedavnih državnih udara, a također će raspravljati o novoj Strategiji EU-a za Latinsku Ameriku i Karibe, u svjetlu nedavno održanog EU-CELAC samita. Podsjetimo, Zovko je sudjelujući na 15. plenarnom zasjedanju EuroLat skupštine u Madridu istaknula važnost održavanja i jačanja odnosa između Europske unije i zemalja Latinske Amerike.

U središtu plenarnog tjedna će biti godišnji govor predsjednice Komisije Ursule von der Leyen “Stanje Unije”, u okviru kojeg će predstaviti prioritete Komisije do kraja mandata i svoja stajališta o trenutnim izazovima i budućnosti Europe. Zastupnicima će se obratiti i istaknuta predstavnica bjeloruske opozicije, Sviatlana Tsikhanouskaya.

Također, Zovko će raspravljati i glasovati i o Aktu o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave, direktivi o energiji iz obnovljivih izvora, izvješću o izmjeni parlamentarnih proceduralnih pravila s ciljem jačanja integriteta, neovisnosti i odgovornosti, direktivi o energiji iz obnovljivih izvora, europskom sustavu škola, a održat će se i rasprava o sporazumu Europske unije i Tunisa u području migracija.

Tijekom tjedna, Zovko će u svojstvu koordinatorice Kluba zastupnika EPP-a za hitne rezolucije koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava s naglaskom na političku situaciju u Gvatemali te kršenje ljudskih prava u Bangladešu i Azerbajdžanu, a sudjelovat će i na sjednicama Izaslanstva za odnose sa SAD-om te Predsjedništva i Kluba zastupnika EPP-a.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja