Zovko: Veze koje dijelimo s Latinskom Amerikom zahvaljujući našoj dijaspori nas prirodno povezuju kao strateške partnere

Strasbourg, 12. rujna 2023. godine

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici raspravljao o odnosima EU-a s Latinskom Amerikom i Karibima u kontekstu nedavnog EU-CELAC summita. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je da je Europska unija dobila novi zamah u odnosima s latinoameričkim i karipskim partnerima, dodavši da je to postalo osobito vidljivo tijekom nedavne skupštine EuroLat na kojoj je sudjelovala u Madridu.

Prilikom plenarne rasprave je Zovko pozdravila i novi program za jačanje partnerstva EU-a s Latinskom Amerikom i Karibima i inicijativu Global Gateway. Navela je da se radi o dokazu postojane predanosti EU-a revitalizaciji i modernizaciji odnosa u ovim vitalnim regijama i prilici za povećanje ulaganja, trgovine i međusobne suradnje.

“Veze koje dijelimo zahvaljujući našoj dijaspori, uključujući kulturu, povijest, jezik, vjeru i nepokolebljivu predanost načelima poput demokracije i ljudskih prava, prirodno nas povezuju kao partnere i strateške saveznike” – naglasila je Zovko pri zaključivanju izlaganja.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja