Zovko: Bosna i Hercegovina mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Bruxelles, 1. studenog 2023.

Europska komisija objavit će u srijedu 8. studenoga ovogodišnji paket proširenja, a povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi predstavit će spomenuti paket na Odboru za vanjske poslove uz razmjenu mišljenja o njegovom sadržaju.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko pozvala je Europsku komisiju da preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa zemljama kandidatkinjama u ovogodišnjem paketu proširenja, osobito Bosne i Hercegovine. „U trenutnom geopolitičkom kontekstu, važno je nastaviti dinamiku proširenja i podržati zemlje u našem okruženju na njihovom europskom putu“, naglasila je Zovko, dodavši da su sve zemlje kandidatkinje u ovako kratkom vremenu značajno napredovale u reformskoj agendi i time zaslužile pozivnicu za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji. „Za Republiku Hrvatsku izuzetno je važno da Bosna i Hercegovina dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora zajedno s Ukrajinom i Moldavijom jer je to prvenstveno pitanje stabilnosti zapadnog Balkana, kao i sigurnosti europskih vanjskih granica”, naglasila je Zovko.

Zovko je također istaknula da je Vijeće ministara na čelu s predsjednicom Borjanom Krišto u kratkom roku izglasalo proračun i set europskih zakona te aktivno radi na reformi izbornog zakona koji je ključan za napredak zemlje prema Europskoj uniji. “S ovakvim opipljivim rezultatima moramo dati poticaj Bosni i Hercegovini i vratiti vjeru u njezinu europsku budućnost kako ne bi došlo do razočaranja i zasićenja cjelokupnim procesom u zemlji“- upozorila je Zovko.

Podsjetimo, Europska komisija svake godine objavljuje paket proširenja kojim analizira trenutačne napore i daje svoje preporuke državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za korake koje moraju napraviti kako bi napredovale na svom europskom putu. Također, Komisija u svojem mišljenju može dati preporuke Vijeću o otvaranju pristupnih pregovora za proširenje sukladnom rezultatima reformskih napora.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja