Zovko na zasjedanju stalnih odbora Eurolatinoameričke parlamentarne skupštine u Dominikanskoj Republici

Santo Domingo, 3. studenoga 2023.

Zastupnici Europskog parlamenta i parlamenata zemalja Latinske Amerike sudjelovali su od 30. listopada do 2. studenoga na zasjedanju stalnih odbora Eurolatinoameričke parlamentarne skupštine u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici. Tijekom zasjedanja, zastupnici su raspravljali o pitanjima migracije, digitalnoj transformaciji, umjetnoj inteligenciji i kibersigurnosti i borbi protiv klimatskih promjena i njezinih posljedica.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i članica Izaslanstva za odnose s Latinoameričkom parlamentarnom skupštinom Željana Zovko istaknula je na zasjedanju u Santo Domingu kako Europska unija i zemlje Latinske Amerike ostaju ključni partneri u očuvanju i promociji zajedničkih vrijednosti, razvoju trgovine i ulaganja te suradnji u multilateralnim forumima. „Zemlje Europske unije i Latinske Amerike dijele istu kulturu, povijest i temeljne vrijednosti što nas čini prirodnim partnerima istomišljenicima u današnjem svijetu. Pozdravljam jačanje suradnje što pokazuje snažnu predanost obiju regija dubokom jačanju bilateralnih odnosa. U Ujedinjenim narodima činimo skoro trećinu članstva, ključni smo saveznici za jačanje međunarodnog poretka temeljenog na pravilima i zajedno se zalažemo za demokraciju, ljudska prava i međunarodni mir i sigurnost“, istaknula je Zovko i dodala da je predanost obnovljenom partnerstvu potvrđena nedavnim sastankom na vrhu EU-CELAC, kao i na plenarnom zasjedanju Eurolata u Madridu.

Tijekom trajanja parlamentarne skupštine, Zovko je prisustvovala otvaranju skupštine prilikom kojega su zajednički zasjedala sva četiri stalna odbora, a potom je sudjelovala na sastancima Odbora za politička, sigurnosna i ljudska prava te Odbora za održivi razvoj, okoliš, energetsku politiku, istraživanje, inovacije i tehnologiju. Na ovim sastancima također je ocijenjen investicijski program Europske unije Global Gateway uspostavljen za Latinsku Ameriku i Karibe, u iznosu do 45 milijardi eura do 2027., koji je usmjeren na postizanje trostruke tranzicije, digitalne, zelene i društvene. Pored toga, prilikom trajanja skupštine je sudjelovala na radnoj grupi za sigurnost hrane, susretu s civilnim društvom, Euro-latinoameričkom forumu za žene, kao i na svečanoj sjednici s potpredsjednicom Vlade Dominikanske Republike, Raquel Peñom.

Podsjetimo, Zovko je u proteklom mandatu bila izvjestiteljica u ime EPP-a na izvješću o preporukama za pregovore o modernizaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea te uložila amandmane o kulturnim vezama koje je dijaspora, iznad svega, hrvatska ostavila na razvoj te zemlje. Isto tako, kao šef promatračke misije EU-a vodila je promatračku misiju za opće izbore u Hondurasu 2021. godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja