Zovko: Dogovorite se i dajte nam priliku da stavimo Bosnu i Hercegovinu na čelo gdje i pripada

Bruxelles, 9. studenoga 2023. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko sudjelovala je na plenarnoj raspravi o ovogodišnjem paketu proširenja i novog plana rasta za zapadni Balkan. U svom govoru, Zovko je pozdravila otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a narodima Bosne i Hercegovine je poručila da Hrvatska stoji čvrsto iza njih. Jednako tako, pohvalila je napore predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da BiH dođe do ovog povijesnog trenutka kako bi mogla otvoriti pregovore prije kraja mandata trenutnog saziva Europske komisije.

Ranije je spomenuti paket proširenja predstavljen i na sjednici Odbora za vanjske poslove te su zastupnici u Europskom parlamentu razmijenili mišljenja o njegovom sadržaju. Zovko je tijekom sjednice prozvala svoje kolege iz drugih političkih skupina u EP-u da ne lamentiraju o BiH i da je svesrdno podrže pri njezinim naporima u otvaranju pregovora jer je to jedini put naprijed i garancija za mir i stabilnost BiH.

Podsjetimo, Europska komisija je donijela paket mjera za proširenje za 2023. u kojem je detaljno ocijenila trenutačno stanje i napredak u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, a po prvi put i Ukrajini, Republici Moldovi i Gruziji na njihovom europskom putu.

Zovko je navela kako je ključno da proces proširenja ostane proces koji se temelji na zaslugama te u potpunosti ovisi o objektivnom napretku svake zemlje te je dodala kako su ova izvješća posebno usmjerena na napredak u provedbi temeljnih reformi, kao i na pružanje jasnih smjernica za predstojeće prioritetne reforme u spomenutim zemljama.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora nakon što se postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. Ističe se kako BiH treba uložiti dodatne napore da provede ključne prioritete navedene u Mišljenju Komisije o zahtjevu za članstvo u EU-u.

Ovim povodom, Zovko je istaknula da je zahvaljujući rezultatima i naporima koje je Vijeće Ministara BiH na čelu s predsjedavajućom Borjanom Krišto postiglo u kratkom vremenu, Bosna i Hercegovina dobila još jednu priliku da u kratkom razdoblju postigne ono što se do prije godinu dana činilo kao nemoguća misija.

”Ukoliko se političke snage u Bosni i Hercegovini uspiju dogovoriti u što skorijem roku te postići sporazum o ključnim piroriterima, ne mora se čekati proljeće za još jedan korak naprijed. Dovoljan je mali politički napor i dobra volja da se BiH osigura da se uhvati u korak s ostalim zemljama zapadnog Balkana te Ukrajinom i Moldavijom” – naglasila je Zovko, dodavši da će se otvaranjem pregovora za članstvo, narodima Bosne i Hercegovine omogućiti prilika za dodatnim fondovima, novim radnim mjestima, boljim socijalnim davanjima te brojnim mogućnostima za mlade da se ostvare u punini u državi u kojoj su rođeni i u kojoj žive.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja