Na Odboru za vanjske poslove usvojeno izvješće zastupnice Zovko o parlamentarnoj diplomaciji

Bruxelles, 28. studenoga 2023. godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je izvješće o ulozi Europskog parlamenta i njegove parlamentarne diplomacije u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. Izvješće prikazuje izazove i ambicije parlamentarne diplomacije, pružajući širok pregled instrumenata koje Europski parlament može iskoristiti kako bi pojačala svoj utjecaj u svijetu.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća na kojem je pregovarala u ime Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, a kojim se šalje snažna poruka o predanosti globalnom dijalogu i suradnji. “Usvojeno izvješće predstavlja ključni korak prema snažnijoj ulozi Europskog parlamenta u oblikovanju vanjske politike Europske unije jer je parlamentarna diplomacija njezin najvažniji alat za vanjsko djelovanje”, istaknula je Zovko te dodala da parlamentarna diplomacija igra bitnu ulogu u promicanju europskih vrijednosti, mira i stabilnosti u svijetu. Zovko je tekst izvješća poboljšala brojnim amandmanima, osobito onima koji se odnose na važnost parlamentarnih dijaloga i njihovu komplementarnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima i djelovanju kao poštenog posrednika, uključivanju Parlamenta u provedbu i nadzor nad pitanjima od strateške važnosti u vanjskim poslovima EU-a i redovitih međuparlamentarnih konferencija o ZVSP-u i ZSOP-u za usklađivanje vanjskih, sigurnosnih i obrambenih stajališta EU-a sa stajalištima država članica i partnera istomišljenika.

Jednako tako, Zovko je naglasila potrebu za jačim partnerstvom s trećim zemljama, regionalnim organizacijama i međunarodnim institucijama te istaknula važnost parlamentarne razmjene i dijaloga kao sredstva za rješavanje globalnih izazova, uključujući klimatskih promjena, trgovine, migracija te sigurnosnih pitanja. „Uspješna suradnja počiva na redovitim parlamentarnim sastancima s parlamentarcima iz trećih zemalja radi razmjene mišljenja, najboljih praksi i rada na boljoj suradnji. Eurolatinoamerička parlamentarna skupština (EUROLAT) i Transatlantski dijalog zakonodavaca (TLD) ključne su inicijative, a na njihovom primjeru moramo graditi suradnju s drugim zemljama i organizacijama kako bi naše odnose i parlamentarnu dimenziju suradnje podignuli na još višu razinu“, zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja