Zovko: Zaštita audiovizualnog sektora ključna je za očuvanje kulturne raznolikosti

Strasbourg, 13. prosinca 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovat će danas o izvješću o provedbi Regulative o geoblokiranju iz 2018. na jedinstvenom digitalnom tržištu od njezine primjene 3. prosinca 2018. godine, kako bi se razmotrilo u kojoj mjeri je Uredba uspješno doprinijela boljoj integraciji unutarnjeg tržišta te povoljnijim uvjetima za potrošače i većim mogućnostima za poslovanje. Sljedeće će izvješće o provedbi Komisija predstaviti 2025. godine te je u tom kontekstu Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača predstavio navedeno izvješće prema kojem bi se audiovizualne usluge uključile u područje primjene Uredbe od 2025. godine.

Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko aktivno radi na promicanju i zaštiti interesa audiovizualnog sektora unutar Europske unije, a posebno Republike Hrvatske ističući važnost ovog sektora za očuvanje medijskog pluralizma Europske unije i kulturne i jezične raznolikosti, što je posebno važno za male jezike kao i za osiguravanje ravnopravnijeg tržišnog natjecanja te bolje prekogranične suradnje između država članica u proizvodnji i distribuciji raznovrsnog kulturnog i jezičnog sadržaja diljem EU-a. 2021. godine kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a, radila je na Izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću, s ciljem osiguravanja veće potpore Europske unije i država članica oporavku, jačanju otpornosti i digitalnoj i zelenoj transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora EU-a.

Zovko je upozorila kako bi uključivanje audiovizualnih usluga u područje primjene Uredbe o blokiranju geografskih ograničenja rezultiralo značajnim gubicima prihoda, dovodeći u opasnost ulaganja u nove sadržaje, istovremeno narušavajući ugovornu slobodu i smanjujući kulturnu raznolikost u proizvodnji, distribuciji, promociji i prikazu sadržaja. Zovko je u kontekstu spomenutog izvješća održala sastanke i razmjene mišljenja s predstavnicima hrvatskog audiovizualnog i filmskog sektora, te je istaknula kako se ovim izmjenama veliki dio nacionalne proizvodnje ne bi mogao financirati, budući da su za filmski i audiovizualni sektor ključni financijski principi autorskih prava i neophodnog teritorijalnog i ekskluzivnog licenciranja i ugovorna sloboda.

Mišljenje Odbora za kulturu i obrazovanje naglašava kako bi takvo uključivanje rezultiralo manjim brojem distribucijskih kanala, te u konačnici povećalo cijene za potrošače. Zovko je na izvješću podržala zajedničke plenarne amandmane u kojima ističe kako zadržavanje geoblokade za autorska djela i zaštićeni sadržaj predstavlja jedan od ključnih alata za opstanak sektora i osiguranje kulturne raznolikosti. ,,Nužno je pružiti bezuvjetnu potporu napretku kulturnog i kreativnog sektora, a posebice malim i srednjim poduzećima unutar njih. Izuzećem audiovizualnog sektora iz područja primjene Uredbe o geoblokiranju potvrđujemo svoju posvećenost tom cilju”,zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja