Posljednje plenarno zasjedanje EP-a u 2023. godini: proširenje EU-a na sastanku Europskog vijeća, izvješće o odnosima EU-a i SAD-a, rasprava o situaciji u Gazi

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se ovaj tjedan u Strasbourgu na posljednjoj plenarnoj sjednici u 2023. godini. Naglasak ovog plenarnog zasjedanja su priprema sastanka Europskog vijeća 14. i 15. prosinca, usvojeno izvješće o odnosima EU-a sa SAD-om, rasprava o situaciji u Gazi, izvješće o provedbi uredbe o geografskom blokiranju, te obraćanje španjolskog premijera Pedra Sancheza u svjetlu završetka španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sastanak Europskog vijeća i proširenje na Zapadni Balkan

Zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održali su raspravu uoči dvodnevnog sastanka Europskog vijeća, na kojem će čelnici država članica raspravljati o nizu geopolitičkih pitanja. Zovko je na pripremnim sastancima predsjedništva kao potpredsjednica pozvala zastupnike Kluba zastupnika EPP-a na snažniji angažman u pitanju proširenja ističući kako je europska integracija Bosne i Hercegovine ključna za očuvanje mira i sigurnosti EU-a. Zastupnici su o proširenju raspravljali u svjetlu nedavno predstavljenog izvješća u kojem je Europska komisija Vijeću dala preporuku o uvjetnom otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, te otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

Usvojeno izvješće o odnosima EU-a i SAD-a. Zovko pozvala na jaču suradnju u rješavanju izbornog zakona u BiH

Europski parlament usvojio je nove preporuke o odnosima između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Zovko je kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za ovo izvješće istaknula zadovoljstvo njegovim usvajanjem kao koraka prema jačanju transatlantskog partnerstva, posebno nakon nedavnog summita EU-a i SAD-a te 87. Transatlantskog dijaloga zakonodavaca. Tijekom pregovora, uspjela je uvrstiti niz amandmana, uključujući pozive za rješavanje problema izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Zovko je naglasila da EU i SAD dijele ključne vanjskopolitičke interese u regiji, potičući jačanje strateškog partnerstva za stabilnost i sigurnost europskih vanjskih granica.

Uredba o geografskom blokiranju i nužnost zaštite audiovizualnog sektora

Zastupnici su raspravljali i glasovali o izvješće o provedbi Uredbe o geoblokiranju iz 2018. na jedinstvenom digitalnom tržištu ima za cilj procijeniti učinkovitost Uredbe u integraciji unutarnjeg tržišta, poboljšanju uvjeta za potrošače i poticanju poslovanja. Zovko se kroz svoj rad u Odboru za kulturu aktivno zalaže za interese audiovizualnog sektora u Europskoj uniji, posebno Republike Hrvatske, zbog čega je upozorila na činjenicu da uključivanje audiovizualnih usluga u područje primjene Uredbe može rezultirati gubicima prihoda, ugroziti ulaganja i narušiti kulturnu raznolikost. Odbor za kulturu i obrazovanje istaknuo je da bi to smanjilo distribucijske kanale i povećalo cijene za potrošače. Zovko je plenarnim amandmanima podržala zadržavanje geoblokade za autorska djela kao ključni alat za očuvanje sektora i kulturne raznolikosti.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja