Zovko: mostarski Stari most je jedinstveni simbol pomirenja, a ne razdvajanja

Bruxelles, 11. siječnja 2024. godine

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko organizirala je u Europskom parlamentu konferenciju o povijesnom značenju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Događaj se odvio uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru, a što je Zovko naglasila prilikom otvaranja konferencije, dodavši kako Stari most predstavlja simbol pomirenja:

“Sam čin obnove tog spomenika, koji je bio spomenik kulture, ali nije bio spomenik svjetske baštine, sam čin rekonstrukcije i pothvat koji je UNESCO poduzeo da ustvari njegova obnova bude urađena uz sudjelovanje sve tri vjerske zajednice i sva tri naroda simbol je pomirenja, a ne simbol razdvajanja koji su neki htjeli označiti kao konflikt između civilizacija”.

Zovko je izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu upisa Staroga mosta kao veleposlanica pri UNESCO-u, ističući da je obnova pomogla pomirenju u Mostaru i u BiH te je pridonijelo da se prizna jedinstvena vrijednost Starog mosta, što je ključno s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina strateško mjesto za mir i sigurnost EU-a i njezinih granica.

Na konferenciji su također sudjelovali talijanski brigadni general Giuseppe Morabito koji je u vrijeme svečanosti otvaranja Staroga mosta bio šef osiguranja mirovnih snaga SFOR-a i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu pri ministarstvu kulture RH Radoslav Bužančić koji je opisao povijesnu stranu i strateški značaj Mostara za obranu Europe toga vremena.

Zovko je pri zaključivanju konferencije još jednom upozorila na vrijednost mosta koja se ogleda u načinu na koji ga ljudi doživljavaju te je naglasila njegovu pomirbenu svrhu, dodavši kako može poslužiti za sve druge rekonstrukcije u današnjem svijetu koji je obilježen ratovima.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja