Zovko na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozvala na daljnju podršku Ukrajini i snažno osudila rusko uplitanje u europsku demokraciju

Strasbourg, 8. veljače 2024. godine

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Željana Zovko govorila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu tijekom rasprave o novom paketu pomoći Ukrajini uoči druge godišnjice početka rata. Zovko je naglasila ključnu potrebu za nepokolebljivom podrškom Europske unije Ukrajini, pohvalivši nedavnu odluku Europskog vijeća o odobravanju 50 milijardi eura pomoći Ukrajini.

Jednako tako, Zovko je na plenarnoj raspravi istaknula ustrajnost Ukrajine na europskom putu, podsjetivši i na tegobe s kojom se Hrvatska susretala.

„Hrvatska i svi njezini građani dobro su upoznati s izazovima koje nosi borba za slobodu, samostalnost i europske demokratske vrijednosti. Naši branitelji, uz vodstvo predsjednika Tuđmana, suočili su se s brojnim preprekama i nedostatkom podrške Europe. No, unatoč tim izazovima, Hrvatska je uspjela obraniti ne samo sebe, nego spriječiti daljnji masakr u Bosnu i Hercegovinu te dovesti do Daytonsko Pariškog mirovnog sporazuma, oslobođenje hrvatskih teritorija i mirne reintegracije Podunavlja” – upozorila je Zovko, dodavši kako je europska budućnost BiH u otvaranju pregovora i potpori u borbi protiv autokratskih režima i Putinovih istomišljenika jer je to jedini jamac za sigurnost Unije i stabilnost njezinog susjedstva.

Jednako tako, Zovko je na plenarnoj raspravi o ruskom uplitanju u demokratske procese Europske unije prozvala pojedine zastupnike iz klubova krajnje ljevice i krajnje desnice te snažno osudila tzv. Russiagate i korištenje europskih institucija za širenje manipulativne ruske propagande, podsjetivši i na tzv. Qatargate koji je već uzdrmao Europski parlament.

„Drage kolege, govorim vam kao svjedok doba komunizma, propaganda tog totalitarizma je zmija otrovnica. Upravo zato kroz čitav svoj rad kontinuirano pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, ključnih za povijesnu istinu bivše Jugoslavije koju netko još glorificira, kako bismo konačno rasvijetlili ovo mračno poglavlje povijesti.” – navela je Zovko, upozoravajući na toksični utjecaj propagande i zagovarajući transparentnost u rasvjetljavanju povijesne istine koja je jedna od presudnih čimbenika za unutarnju stabilnost i daljnji razvoj svake države.

Zovko je na plenarnoj sjednici odrješito pozvala na suočavanje i prepoznavanje svega što nas čini ranjivima na ruske manipulativne igrice i ideologiju koja i danas ostavlja milijune žrtava.

„Ljudi se možda mogu kupiti, ali istina nije na prodaju. Put do nje je trnovit, ali vodi u jedini mir koji ovom svijetu treba” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja