Zovko pozdravila uspjeh Europskog parlamenta u zaštiti medija i demokracije

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojen je Europski akt o slobodi medija (EMFA). Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem ovog presudnog akta za europske medije, istaknuvši kako je Europska unija pokazala spremnost i odlučnost na zaštitu slobode i neovisnosti medija EU-a.

„Ovo je još jedan veliki uspjeh ovog saziva Europskog parlamenta i iznimno sam ponosna što smo pred sam kraj ovog mandata uspjeli osigurati dostupnost istinitih, neovisnih i provjerenih informacija europskim građanima“, istaknula je Zovko. Neovisnost medija pod ozbiljnom je prijetnjom u nekim državama članicama EU-a, zbog čega je nužna zajednička akcija na razini Unije kako bi se zaštitile demokratske vrijednosti Europe. Zaštita medijskog prostora od zlouporabe i malignih utjecaja ključna je za dostupnost istinitih, neovisnih i provjerenih informacija europskim građanima. Jednako tako, Europski akt o slobodi medija je ključan za osiguranje kulturne i jezične raznolikost u EU s obzirom na ulogu medija kao nositelja kulturnog pluralizma. Države članice obvezne su poštovati pravo na raznolikost medijskog sadržaja i doprinositi stvaranju poticajnog medijskog okruženja osiguravanjem odgovarajućih okvirnih uvjeta.

Zovko u Odboru za kulturu i obrazovanje aktivno radi na boljitku audiovizualnog i medijskog sektora Europske unije, a svoj doprinos je usvojenom Europskom aktu o slobodi medija dala kroz amandmane koji će donijeti veću zaštitu europskih novinara i medija i kojim će se zabraniti svi oblici uplitanja u uredničke odluke, vanjski pritisak na novinare kako bi ih se prisililo da otkriju svoje izvore, te će se spriječiti nadzor novinara špijunskim softverima. Jednako tako, u tekst izvješća je Zovko pozvala i na veću uredničku neovisnost, bolju zaštitu novinara u stvarnom i virtualnom svijetu, kao i poboljšanje pravila za veću transparentnost pružatelja medijskih usluga.

Podsjetimo, Europski je parlament na listopadskoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio svoje stajalište o Europskom aktu o slobodi medija, kojim želi obvezati države članice da osiguraju medijski pluralizam i zaštite medije od državnog, političkog, gospodarskog ili privatnog upletanja. Također, države članice dužne su osigurati da javni mediji raspolažu odgovarajućim, održivim i predvidljivim financijskim sredstvima dodijeljenima kroz višegodišnje proračune.

“Ovo je najvrijedniji pokazatelj kontinuirane predanosti za osiguranje medijskih sloboda i pluralizma medija, kao i za osnaživanje kulturnog i kreativnog sektora Europske unije, za što sam se i sama kroz Odbor za kulturu i obrazovanje posebno zalagala u posljednjih 5 godina”- zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja