Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Bruxelles, 20. ožujka 2024. godine

Odbor za vanjske poslove usvojio je danas mišljenje o mjerama za olakšavanje konzularne zaštite za građane Unije bez predstavništva u trećim zemljama. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pregovarala je na mišljenju odbora ispred Kluba zastupnika EPP-a.

Zovko je pozdravila usvajanje mišljenja za koje je naglasila da će dati vanjskopolitički aspekt na izvješće Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove koji je nadležan za ovo izvješće. „Pozdravljam ovaj prijedlog Komisije jer se Direktiva o konzularnoj zaštiti mora razvijati kako bi odgovorila na izazove modernog svijeta jačanjem konzularnog upravljanja i pripravnosti u kriznim situacijama. Nova direktiva je izuzetno važna jer će omogućiti europskim građanima, pa tako i hrvatskim, da u trećim zemljama koriste brže i efikasnije konzularne usluge država članica iako nema njihovog predstavništva. Vidjeli smo nedavno da bilo da se radi o oružanim sukobima ili prirodnim katastrofama, jedinstven i koordiniran odgovor imperativ je za dobrobit građana EU-a u trećim zemljama i njihov siguran povratak“, istaknula je Zovko i dodala da je tijekom pregovora amandmanima istaknula kako se ona može dodatno poboljšati kako bi se pružile jače zaštite i mehanizmi podrške za građane EU-a blokirane u regijama pogođenim krizom.

Zovko je istaknula kako je u svojim amandmanima istaknula da bi nova Direktiva trebala biti pragmatična i fleksibilna kako bi se olakšala njena provedba u praksi. Nadalje, potrebno je očuvati nacionalnu nadležnost za konzularne poslove i izbjeći nepotrebna administrativna opterećenja država članica zbog ograničenih kapaciteta. „Postavljanje jasnih rokova za konzularne usluge u trećim zemljama je imperativ kako bi se osigurala pravovremena pomoć našim građanima. Ovi rokovi moraju biti prilagodljivi lokalnim uvjetima, uključujući dostupnost putovanja i sigurnosne probleme. Na taj način možemo osnažiti naše građane u trećim zemljama jasnijim informacijama i boljim prilikama za ostvarivanje prava na pomoć i zaštitu“, zaključila je Zovko.

Nakon usvajanja u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, konačno izvješće će biti usvojeno na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u travnju.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja