Zovko: Pozdravljam usvajanje novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan koji će osigurati da nijedan Hrvat, gdje god živio na zapadnom Balkanu, ne bude zaobiđen u korištenju europskih fondova

Strasbourg, 24. travnja 2024.

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usuglašen tekst nakon međuinstitucionalnih pregovora o uspostavljanju novog Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan. Ovaj novi Instrument vrijedan 6 milijardi eura potaknut će gospodarski rast i ubrzati potrebnu društveno-ekonomsku konvergenciju u zemljama Zapadnog Balkana te donijet neke od koristi članstva i dodatno podržati proces reformi zemalja na njihovom europskom putu.

Željana Zovko je kao izvjestiteljica za ovaj novi instrument ispred Kluba zastupnika EPP-a u ime Odbora za vanjske poslove pozdravila usvajanje ovog instrumenta koji će nadopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, IPA III, kao i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF). „Čestitam svim kolegama u Europskom parlamentu na usvajanju Instrumenta u rekordno kratkom vremenu prije kraja trenutačnog mandata što će omogućiti da prijeko potrebna sredstva budu isporučena zemljana na zapadnom Balkanu. Usvajanje novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, potvrđujemo našu kontinuiranu predanost potpori partnerima zapadnog Balkana na njihovom europskom putu. Zajedno s nedavnom odlukom o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Europska unija je ispunila svoja obećanja i isporučila europsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana što je ključno u današnjem nestabilnom geopolitičkom kontekstu“, istaknula je Zovko te dodala da je tijekom pregovora na parlamentarnoj razini, kao i za vrijeme međuinstitucionalnih pregovora, uspješno uvrstila sve prioritete u konačan tekst izvješća.

„U konačni tekst uključila sam značaj građenja kapaciteta i investicije u lokalnu administraciju u zemljama korisnicama koji ostaju ključni za uspješno izvršavanje novog plana te važnost geografske ravnoteže pri dodjeljivanju sredstava kao i nepristranog pristupa pri mogućoj redistribuciji sredstava“, istaknula je Zovko te dodala da je isto tako tijekom pregovora iz teksta uspješno uklonila pojedinačno spominjanje zemalja korisnica, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine te uključila spomen svih manjina i zajednica u konačnom tekstu. „Izuzetno sam ponosna što sam u ovaj instrument uspjela uključiti značaj uključenosti svih manjina u proces provedbe tako da nijedan Hrvat, gdje god živio na zapadnom Balkanu, ne bude zaobiđen u iskorištavanju fondova na raspolaganju. To pitanje sam stavila na najvišu političku razinu tijekom pregovora i uspjela uvrstiti u konačan tekst jer je za naše mlade ljude ključno da se sredstva što prije aktiviraju i pridonesu ekonomskom rastu i njihovom opstanku na zapadnom Balkanu gdje mogu iskoristiti svoj puni potencijal“, zaključila je Zovko koja se za ovaj cilj zalagala i kao suizvjestiteljica za IPA III.

Podsjetimo, Zovko kao suizvjestiteljica za pretpristupni financijski instrument IPA III  – vrijedan preko 14 milijardi eura, aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja