Zovko na okruglom stolu o budućnosti Europske unije nakon Brexita

Zagreb, 8. lipnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) na okruglom stolu na temu „Budućnost Europske unije nakon Brexita.“

Na okruglom stolu razgovaralo se o pitanjima koja se tiču scenarija budućnosti Europske unije nakon Brexita, položaja Hrvatske u novoj Europski uniji s 27 zemalja članica te odnosa sa zemljama u regiji.

Zastupnica Zovko je sudjelovala u panelu „Hrvatska i Zapadni Balkan u redefiniranoj EU: Izazovi i mogućnosti“ zajedno s Antunom Buklijašem, šefom analitičkog odjela u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Milanom Igrutinovićem s Instituta za europske studije iz Srbije, Aleksandarom Erakovićem, glavnim savjetnikom u Uredu premijera Crne Gore, te Zoranom Kurelićem, profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom rasprave Zovko je naglasila da granica Hrvatske ne smije biti zadnja granica Europske unije, te da su ustavne promjene nužne kako bi Bosna i Hercegovina postala dio europske obitelji.

„Zadnja granica EU treba biti što dalje od Hrvatske jer time Republika Hrvatska štiti svoj mir i stabilnost. Upravo su Hrvati u BiH taj integrativni faktor, ta poveznica i faktor stabilnosti. Ono što je učinjeno u Daytonu apsolutno nije korektno i dobro. Danas u BiH imamo Hrvate koji su u Federaciji građani drugog reda, a u Republici Srpskoj građani su trećeg reda. Smatram da su ustavne promjene nužne da bi BiH ušla u EU. Mi, kao hrvatski zastupnici, naravno da se zalažemo da BiH dobije što prije kandidatski status, ali prije svega treba ispraviti neke nepravde koje su napravljene u proteklih 10 godina različitim odlukama visokog predstavnika, a prva od njih bila bi promjena Izbornog zakona“, dodala je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja