Nakon Rijeke 2020. Europska prijestolnica kulture širi se i na druge europske zemlje

Strasbourg , 13. lipnja 2017. godine – Na današnjoj plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu usvojeno je Izvješće o prijedlogu odluke Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Odluke iz 2014. godine o uspostavljanju inicijative Europske unije za Europsku prijestolnicu kulture u razdoblju od 2022. do 2033. godine. Usvojenom odlukom inicijativa je proširena i na Norvešku, Island i Lihtenštajn te je usvojen potpuni popis zemalja koje će biti europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. godine.

Cilj Odluke o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. jest zaštita i promicanje kulturne raznolikosti i naglašavanje zajedničkih obilježja tih kultura uz povećavanje osjećaja građana da pripadaju zajedničkom kulturnom prostoru te poticanje kulturnog doprinosa dugoročnom razvoju gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima.

Ono što je značajno napomenuti jest da je grad Rijeka prošle godine izabrana za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu.

Tom prigodom, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je izjavila:

„Drago mi je što će Hrvatska i grad Rijeka biti 2020. godine europska prijestolnica kulture i sigurna sam da ćemo uspješno Europi, ali i cijelom svijetu, pokazati naše kulturno bogatstvo i raznolikost te da dijelimo zajedničku povijest i zajedničke vrijednosti. Vjerujem da će Rijeka uspješno iskoristiti ovu priliku i ostvariti kulturne, društvene i gospodarske koristi te poboljšati svoj imidž i vidljivost kako među svojim stanovnicima tako i globalno.“

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja