Zovko o izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu

Strasbourg, 13. lipnja 2017. – Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu održana je rasprava o rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu.

Tijekom rasprave izražena je potpora približavanja Srbije Europskoj uniji, ali je ukazana i potreba za nastavkom reformi u području vladavine prava, neovisnog pravosuđa i slobodnih medija te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tijekom rasprave istaknula da Srbija na svom putu k EU, osim ispunjavanja kriterija važnih za članstvo u Uniji, treba rješavati otvorene bilateralne sporove sa susjednim državama, s naglaskom na sporove s Republikom Hrvatskom. Zovko je naglasila da bi Srbija trebala žurno riješiti pitanje nestalih osoba za vrijeme rata, otvaranje arhiva, rješavanje graničnih pitanja, pitanje regionalne jurisdikcije Srbije kao i pitanje školovanja na materinjem jeziku hrvatske manjine u Srbiji te omogućavanja udžbenika na hrvatskom jeziku i sadržaja koji će biti prilagođen njima.

„Rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja nisu tu da bi se Srbiju sprječavalo ili blokiralo na njezinom putu u Europsku uniju, već će njihovo rješavanje stvoriti pretpostavku za trajne dobrosusjedske veze i stabilnost odnosa između Hrvatske i Srbije“, dodala je na kraju svog govora Zovko.

Glasovanje o Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu na rasporedu je sutra u 12:30 sati.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja