Zastupnica Zovko na 33. sjednici Zajedničke parlamentarne skupštine AKP-a i EU-a

Malta, 16. lipnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovat će na 33. plenarnoj sjednici Zajedničke parlamentarne skupštine Afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja i Europske unije (AKP-EU) koja će se održati od 19. do 21. lipnja 2017. u St. Juliansu na Malti.

Službeno otvaranje 33. sjednice Zajedničke parlamentarne skupštine planirano je za ponedjeljak, 19. lipnja, uz sudjelovanje predsjednice Republike Malte, Marie-Louise Coleiro Preca i predsjednika Parlamenta Malte, Angela Farrugie. Isti dan zastupnici će imati priliku debatirati s Povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj, Nevenom Mimicom, a u srijedu, 21. lipnja s predstavnicima Vijeća AKP-a i EU-a.

U subotu, 17. lipnja, izvan će plenarne sjednice biti održan Ženski forum, a  za nedjelju, 18. lipnja, planiran je susret zastupnika s mladim studentima s Malte na Konferenciji za mlade.

Prije plenarne sjednice, u subotu, 17. lipnja, sastanke će održati tri stalna odbora –  Ekonomski razvoj, Financije i trgovina, Politički i socijalni poslovi. Predsjedništvo se sastaje u nedjelju, 18. lipnja.

U utorak ujutro, 20. lipnja, zastupnici će imati prigodu razgovarati s povjerenikom Stylianidesom na temu rizika izbijanja najveće gladi i najveće humanitarne krize u povijesti. Više od 20 milijuna ljudi u četiri afričke zemlje, Južnom Sudanu, Somaliji, Nigeriji i Jemenu, izloženo je gladovanju i oskudici.

U poslijepodnevnim satima održat će se debata sa Sidikijem Kabijem, predsjednikom Skupštine država-potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i bivšim ministrom pravde Senegala na temu nekažnjivost za zločine protiv čovječnosti.

Za srijedu 21. lipnja predviđeno je razmatranje i glasovanje o tri rezolucije:

  • Financiranje političkih stranaka u zemljama AKP-a i EU-a
  • Poboljšanje učinkovitosti pomoći i razvoja u suradnji EU-AKP
  • Uloga sporta kao pokretača obrazovanja i iskorjenjivanja siromaštva

 

Dvije rezolucije, za koje je debata zakazana za utorak, a glasovanje za srijedu, bave se  dvjema gorućim temama: Sigurnosnom situacijom u regiji Sahelo-Saharan i situacijom u Burundiju.

Obraćanje zastupnice Zovko na teme rizika izbijanja najveće gladi i najveće humanitarne krize u povijesti te nekažnjivosti za zločine protiv čovječnosti predviđeno je za utorak, 20. lipnja.

 

O Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini

Zajednička parlamentarna skupština AKP-EU okuplja zastupnike Europskog parlamenta i zastupnike u parlamentima iz 78 zemalja Europske unije i Afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja, koje su potpisnice Sporazuma iz Cotonoua, temelja suradnje AKP-EU-a i rada na razvoju.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja