Zovko: Pravo na zaštitu svoje kulture mora se promicati kao temeljno ljudsko pravo

Strasbourg, 4. srpnja 2017. – Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu održana je rasprava o Izvješću na temu Ususret Strategiji EU-a za međunarodne kulturne odnose. Tijekom rasprave zastupnici su naglasili kulturu kao važan instrument jačanja međunarodnih odnosa, kao i važnost kulture u poticanju gospodarskog rasta, razvoja i suradnje na globalnoj razini.

U raspravi je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja je istaknula da su podržavanje kulture kao pokretača održivog društvenog i gospodarskog razvoja te promicanje kulture i međukulturnog dijaloga u svrhu miroljubivih odnosa među zajednicama i suradnja u području kulturne baštine preduvjeti izgradnje održivog i tolerantnog društva.

Zovko je posebno istaknula dio koji poziva na blisku suradnju UNESCO-a i EU-a u zaštiti i promociji materijalne i nematerijalne baštine te dio u kojem se traži da se kulturna prava primiču kao jednakovrijedna temeljna ljudska prava te da se kultura zbog njezine suštinske vrijednosti smatra četvrtim samostalnim stupom održivog razvoja, zajedno sa socijalnom, gospodarskom i ekološkom dimenzijom.

„Ono što vidim kao ključan element kulture u kontekstu međunarodnih odnosa, kao snažan alat za kulturnu diplomaciju vanjske politike Europske unije, jeste promicanje temeljnih europskih vrijednosti koje uljučuju poštivanje prava na kulturnu različitost i jedinstvo u toj istoj različitosti“, zaključila je Zovko na kraju svog govora.

Glasovanje o ovom Izvješću je na dnevnom redu je sutra u 12 sati.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja