Zovko na raspravi o evaluaciji Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Bruxelles, 12. srpnja 2017. – Na današnjoj sjednici Odbora za razvoj Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s Johannesom Luchnerom, direktorom za upravljanje kriznim situacijama pri Europskoj komisiji (DG ECHO), o preliminarnim nalazima privremene evaluacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Glavni cilj Mehanizma, koji je usmjeren na jačanje suradnje između EU-a i država koje zatraže pomoć te na olakšavanje njihove međusobne koordinacije u području civilne zaštite, jest poboljšanje učinkovitosti sustavâ za sprječavanje, pripremu i odgovor na prirodne katastrofe te katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem svih vrsta unutar i izvan EU-a. Luchner je u svom obraćanju naveo kako ovaj mehanizam, donesen 2013. godine, uvodi kvalitetniji, integriraniji i isplativiji pristup EU-a upravljanju katastrofama, a u njemu mogu sudjelovati i zemlje Zapadnog Balkana

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tijekom rasprave pohvalila rad Mehanizma koji je proveden u Bosni i Hercegovini za vrijeme poplava 2015. godine.

„Mislim da je to bila najbolja stvar koju je Europska unija i koordinacija napravila. Velika kriza, odnosno poplave koje su pogodile područje Bosne i Hercegovine i Srbije, pokazala je kako Europska unija zajedno s koordinacijskim djelovanjem može učiniti puno po pitanju upravljanja katastrofama i to je bilo jako dobro zamijećeno u svim ovim državama“, dodala je Zovko te je uputila pitanje što Europski parlament može učiniti kako bi se nastavio ovaj dobar posao.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja