Zovko na konferenciji o IPA programu Jadranske prekogranične suradnje

Bruxelles, 8. studenog 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas, u organizaciji Ureda Abruzzo regije u Bruxellesu, na konferenciji o IPA programu Jadranske prekogranične suradnje.

Na konferenciji se razgovaralo o tehničkoj pripremi i izvedbi programa, kohezijskim i pretpristupnim politikama EU-a, migracijama, ulozi europskih regionalnih zakonodavnih skupština u teritorijalnoj suradnji EU-a nakon 2020. godine, strategiji EU-a za Jadransko i Jonsko područje (EUSAIR) te o prijevarama i nepravilnosti u upravljanju strukturnim fondovima EU-a.

Uz zastupnicu Zovko na konferenciji su govorili i Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa, Nikola Dobroslavić, predsjednik Jadransko-jonske euroregije i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije.

Zastupnica Zovko u svom govoru istaknula je potporu nastavku projekata IPA-e kao alata s ciljem provedbe projekata koji će stvoriti koristi za građane te provedbu reformi, što će u konačnici pomoći kandidatima i potencijalnim zemljama na putu prema pristupanju Europskoj uniji.

Naglasila je i važnost projekta suradnje između Sveučilišta Mostar i institucija i poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini i susjedne regije kako bi se regionalni razvoj unaprijedio kroz prekograničnu suradnju.

Zovko je istaknula i da, prepoznajući važnost instrumenata IPA-e kao alata za olakšavanje provedbi reformi, jačanje konkurentnosti i poslovnog okruženja, zajedno s kolegama u Europskom parlamentu radi na tome da se artikulira nužnost povećanja financijskih sredstava za IPA Instrument za 2018. godinu, ali i povećanje sredstava u narednom razdoblju.

„U usvojenoj Rezoluciji Europskog parlamenta o nacrtu Općeg proračuna Europske unije za financijsku godinu 2018. mi smo kao zastupnici istaknuli problem smanjenja proračuna za 90 milijuna eura dodijeljenih IPA-i. Europski parlament je prepoznao važnost da se sredstava za IPA-u ne smiju smanjivati ako želimo pojačati provedbu reforme u ključnim institucionalnim, administrativnim i gospodarskim područjima“, istaknula je Zovko.

Zastupnica Zovko članica je i neformalne grupe „Prijatelji EUSAIR-a“ koja djeluje u sklopu Europskog parlamenta.

 

 

 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja