Prva skupina kratkoročnih promatrača EU-a dolazi u Nepal

Kathmandu, 19.  studenog 2017. – Sutra u Kathmandu dolazi još jedna skupina od 20 promatrača promatračke misije Europske unije koji će pratiti nepalske izbore 26. studenog i 7. prosinca.

Nakon dvodnevnog briefinga u glavnom gradu Nepala, 20 kratkoročnih promatrača bit će  raspoređeno po pokrajinama u kojima će se održati prva faza izbora.  Oni će zajedno s dugoročnim promatračima EU-a, koji su u Nepal stigli prije tri tjedna, biti angažirani na promatranju otvaranja biračkih mjesta, glasanju na dan izbora, zatvaranju glasačkih mjesta i prenošenju izbornih materijala u urede.

20 kratkoročnih promatrača nakon toga će promatrati održavanje izbora u drugoj fazi u drugim pokrajinama, zajedno s dodatna 24 kratkoročna promatrača, koja će se pridružiti misiji. Promatrači EU-a promatrat će i brojanje glasova u obje faze izbora.

Voditeljica promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu je Željana Zovko, zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu. Misiju čini glavni tim s 10 izbornih analitičara, koji su u Nepal doputovali 25. listopada, te 38 dugoročnih i 44 kratkoročna promatrača, kao i izaslanstvo od sedam zastupnika Europskog parlamenta i diplomata iz veleposlanstava država-članica EU-a, što znači da će ovo biti najveća međunarodna promatračka misija s više od 100 promatrača EU-u angažiranih u dva kruga izbora.

Izaslanstvo zastupnika Europskog parlamenta ovaj tjedan također dolazi u Nepal. Prije odlaska u pokrajine na zadatak promatranja, održat će sastanak u Kathmandu.

„Promatrači EU-a obići će biračka mjesta u gradskim i ruralnim područjima kako bi dobili ujednačenu sliku o oba kruga izbora u cijelom Nepalu.” – rekla je voditeljica promatračke misije Željana Zovko. “Zahvaljujući radu kratkoročnih i dugoročnih promatrača, kao i glavnog tima u Kathmandu promatračka će misija biti u mogućnosti provesti neovisnu i objektivnu procjenu cjelokupnog izbornog procesa.”

Voditeljica promatračke misije Željana Zovko posjetit će Janakpur 22. i 23. studenog, gdje će se sastati s izbornim dužnosnicima i političkim strankama. Zovko će promatrati izbore 26. studenog na biračkom mjestu u Baglungu.

Promatrači EU-a dužni su pridržavati se strogih pravila ponašanja propisanih za međunarodne promatrače, što znači da u svom radu moraju biti potpuno neutralni i objektivni i da se ne smiju miješati u izborni proces.

Misija će u kratkom roku nakon drugog i konačnog kruga izbora izdati izvješće s preliminarno nalazima. Misija ostaje u Nepalu do završetka izbornog procesa. Konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja